7 TREND, MELYEK ÖRÖKRE MEGVÁLTOZTATTÁK A FEHÉRNEMŰ VILÁGÁT

26. 08. 20

A melltartók története egészen a XV. századig nyúlik vissza, a női alsó pedig jelenlegi formájában csak a XX. század első felében kezdett megjelenni. Azóta a fehérneműk világa nagy utat tett meg, a jelenlegi formájukat pedig számos trend befolyásolta. A 7 legfontosabbat mutatjuk most be cikkünkben.

1. Push-up melltartók

A push-up melltartó abszolút forradalminak tekinthető a fehérneműk világában. A push-up hatásnak köszönhetően a világon először Jane Russell színésznő büszkélkedhetett teltebb dekoltázzsal az Outlaw című filmben. Az emelő hatású melltartót számára Howard Hughes rendező alkotta meg, így 1948-ban megszületett az első hivatalos „push-up” darab. Az aranykora viszont csak a ’90-es években köszöntött be, amikor ezért a trendért nemcsak a nők, hanem a férfiak is elkezdtek rajongani. A push-up melltartók fenomenális darabjává vált a legendás Wonderbra melltartó, amely ellenállhatatlan dekoltázst varázsol kebleinek és számos variációban megtalálja a mi kínálatunkban is.

 

Olvassa el ezt is: Hogyan és hol jöttek létre a melltartók? A történetükön Ön is meg fog lepődni

 

2. Bralette melltartók

A bizonyíték arra, hogy a melltartónak nem csupán funkcionálisnak kell lennie, a bralette melltartó vagy a rövidített melltartó. Az első, szövet zsebkendőkből varrott bralette története 1914-re nyúlik vissza, napjainkban azonban a különféle tervezésű, színű és anyagú, gyönyörű bralette-ek kimeríthetetlen számban elérhetőek a piacon. A könnyű, nem merevített és nem párnázott melltartók e típusa elég sok kritikát váltott ki, mivel nem nyújt semmiféle támaszt a melleknek. Egyértelmű azonban, hogy a dekoltázsunkat nem a sport végett díszítjük finom csipkével, hanem azért, hogy csodálatosan nézzünk ki.

 

3. Fűzők

A fűző a klasszikus melltartó megjelenése előtt volt reflektorfényben. A fűző praktikus és esztétikai funkciót egyaránt ellát és ellátott, a régebbi változatok azonban roppant kényelmetlenek voltak, ráadásul még egészségi problémákat is okoztak a nőknek (különösen a belső szervek károsodását vagy légzési nehézségeket). A XIX. században az ún. darázsderék volt a divat, aminek köszönhetően a nők valóban rendkívüli módon igyekeztek szűkíteni a derekukat.

 

4. A rabszolgaság ihlette fehérnemű

A fehérneműipart az indiai tervezők is befolyásolták, akik a fétis és a rabszolgaság ihlette változatokkal álltak elő. Itt főként a latexból, bőrből és selyemből készült finom darabokról van szó, amelyek inkább hámokra és hevederekre emlékeztetnek.

 

5. Nyakig érő melltartó

A következő trend által a melltartók kissé több anyagból épültek fel az elülső részükön. A nyakig érő melltartók története kissé bizonytalan, a legnagyobb valószínűséggel azonban közvetlenül a díszített racer-back melltartók után kezdtek megjelenni. Ezek díszítése a leggyakrabban a csipke volt, a hátsó részükön.

 

6. Fehérnemű testszín árnyalatokban

Érdemes megemlíteni azt is, hogyan kezdett a társaság az elmúlt 10-20 évben a testszínű, vagy más néven nude árnyalatú fehérneműk felé fordulni. A fő úttörőnek a londoni Nubian Skin márka tekinthető, amely a néhány nude árnyalatú fehérnemű kollekciójával szó szerint forradalmat indított el. További ismert márkák is csatlakoztak később hozzá, amelyek a mai napig büszkén kínálnak testtónusú fehérneműket, amelyek kiválóan passzolnak bőrünk különböző árnyalataihoz. 

 

7. Szélesebb plus size választék

Bár a plus size méretű fehérnemű nem tekinthető trendnek, a felvirágzása az utóbbi néhány évben mindenképpen figyelmet érdemel. Míg az elmúlt évtizedben az átlagon felüli méretű fehérnemű kiválasztása nagyon szűk keretekbe ütközött, manapság ugyanolyan változatos a kínálata az anyagokat, a szabásvonalakat és minőséget illetően, mint a „standard” méretek esetében. Ez részben a közösségi hálózatoknak és a világszerte ismert plus size modelleknek tudható be, akik normalizálják az átlagon felüli méreteket is.