5 tipp, hogyan legyünk környezettudatosabbak, hogy közben ne őrüljünk meg tőle

nov. 3., 12:00

Klímaváltozás, szénlábnyom, a trópusi esőerdők kiirtása. Ha nem vagyunk teljesen közömbösek, akkor valószínűleg gyaníthatjuk, hogy a bolygónk szenved. Lehet, hogy egyetlenegy ember nem menti meg a világot, de lépéseivel alapvetően megteremti az ahhoz vezető utat. Hogyan legyünk tehát környezetbarátabbak – egyszerűen és anélkül, hogy frusztráltnak éreznénk magunkat? Van néhány tippünk, amit akár már ma elkezdhet.


1. Fedezze fel a minimalizmus varázsát
Az egyik legegyszerűbb lépés, amelyhez bármelyikünk folyamodna, hogy jelentősen tehermentesítse a bolygót, a minimalizmus iránti hajlam – egy olyan életmód, amely azon az elgondoláson alapul, hogy a kevesebb több.  A minimalisták céltudatosan redukálják az őket körülvevő dolgokat, megelégszenek a minimummal is és ezt az élet minden területén próbálják alkalmazni – a háztartásban, a ruhásszekrényükben, a munkahelyi környezetükben, de még a kapcsolataikban is.
 
A minimalizmus lényege, hogy megszabaduljunk a felesleges dolgoktól, megtisztítsuk a körülöttünk lévő teret és igyekezzünk kiszabadulni a fogyasztói társadalom karmaiból, ami sokszor egyenesen újabb és újabb dolgok felhalmozására ösztönöz. Szóval, hogyan is vezessük be hatékonyan, mégis fájdalommentesen a minimalizmust az életünkbe?
 
·         Szánjunk egy napot a ruhatárunk megtisztítására, és próbáljunk meg kialakítani egy ún. kapszulagardróbot
·         Hagyja, hogy otthona újra lélegzetvételhez jusson. Szortírozza át a holmijait, és szabaduljon meg mindentől, amit már régóta nem használt.  Legyen könyörtelen – gyakran hajlamosak vagyunk gyűjtögetni egy halom felesleges, kinőtt ruhát, abban a reményben, hogy egyszer még úgyis jó lesz nekünk. Higgye el azonban, hogy a rövid távú megbánást hamarosan felváltja a könnyedség és a megkönnyebbülés érzése – a belső térben és a lelkében egyaránt. Adja meg a második élet esélyét a kiselejtezett tárgyaknak – a ruhákat például elajándékozhatja az ismerőseinek, jótékony célú adományként, vagy gyermekotthonok számára, akik még jó hasznát veszik.

2. Adjon esélyt a környezetkímélőbb anyagoknak
A gyapot termesztéséről és a környezetre gyakorolt ​​hatásáról az egyik régebbi cikkünkben foglalkoztunk. Ha Önnek sem tetszik az ötlet, hogy a hétköznapi anyagból készült új ruhák vásárlásával terheli a környezetet, részesítse előnyben a környezetbarátabbakat. Korrekt és árban megfizethető alternatíva a bio- vagy organikus pamutból készült ruházat, amely ECOSMART termékcsaládunk főszereplője. 
 
Megtalálhatja benne például a rendkívül kényelmes boxeralsókat különféle színekben, mint például a szürke, a bordó vagy a világoskék. Aki pedig a lábait is biopamutba szeretné öltöztetni, biztosan értékelni fogja a kényelmes zoknikat is, amelyek ráadásul még jó pár hónapnyi viselés után sem mennek tönkre. 
 
3. Próbálja csomagolás nélkül
Remek dolog, ha az üzletekben a saját bevásárlótáskáit és zacskóit használja, de magukból az élelmiszerek csomagolásából is hatalmas mennyiségű hulladék keletkezik. Szerencsére egyre több speciális, csomagolásmentes üzlet létesül, ahol a friss és tartós élelmiszerek többségét saját tárolóedényeiben is hazaviheti. Kíméletesebben vásárolhat az ország különböző helyszínein, biztosan az Ön lakhelye közelében is található csomagolásmentes üzlet.
 
Sokan félnek ettől a nem mindennapi vásárlási módtól és túl bonyolultnak találják. Valójában csak egy szokásról van szó. Az üzletekben egyszerűen szedjen az adott élelmiszerből a saját tárolódobozaiba, és a súly alapján fizetheti ki az árát. Így nemcsak hüvelyeseket, lisztet, diót, sajtot vagy húst, hanem olajat, vajat vagy folyékony drogériai cikkeket is vásárolhat. 
 
4. Csökkentse az egyszer használatos higiéniai cikkek számát
A sminklemosó segédeszközök, vattakorongok, tamponok és betétek kétségtelenül a bolygó nagy ellenségei közé tartoznak.  A sminklemosó korongokat szövetből készültekre is lecserélheti, vagy sminktej helyett próbáljon meg sminkeltávolító gélt használni, amihez csak a tenyerére lesz szüksége. Ami pedig a női higiéniai igényeket illeti - ha eddig elkerülte a figyelmét a menstruációs bugyi vagy menstruációs csésze nevű új slágertermék, mindenképp olvassa el a cikkünket.  Ezáltal nemcsak segíthet a bolygón, de a menstruáció is elviselhetőbbé és sokkal kényelmesebbé válik az Ön számára.  
 
5. Vezessen környezetbarátabb háztartást
A bolygó megmentésének a legegyszerűbb módja, ha a saját otthonában fog hozzá. A víztakarékosság, az energiatakarékos izzók, a hulladékok szelektív gyűjtése vagy az élelmiszerek pazarlásának megelőzése az abszolút alapok közé tartozik, de a zöld háztartásnak ennél sokkal szélesebb fogalma is lehet. Kezdve a takarítással, amikor a klasszikus, vegyszerekkel teli tisztítószereket lecserélheti a természetes alapúakra, és segítségére lehet egy szó szerint gyilkos trió, szódabikarbóna, ecet és citrom formájában, amely képes kezelni a vízkövet, az eltömődött hulladékot és a piszkos csempét egyaránt.  Ökologikus változatokban vásárolhat szivacsot, rongyot vagy mosogatókefét is, amelyek szintén nem éppen hátrányosak a bolygó számára.