A fenntartható divat nem csupán egy új keletű trend. 5 kis lépés, amit Ön is megtehet

okt. 23., 11:31

A fenntarthatóság ma gyakran ragozott kifejezés. A műanyagok használatával, az élelmiszerek vásárlásával, de a divattal kapcsolatban is előfordul. Bár a divat sokunk számára egyszerre játék és hobbi, felelősebben is meg lehet közelíteni. Hogy ne csak mi, hanem a bolygó is élvezhesse. Milyen kis lépéseket tehetünk ennek érdekében akár már ma is?


Elgondolkodott már valaha azon, honnan jött a póló, amit épp visel? A textilipar és az ún. gyors divat (fast fashion) nagy hatással van a környezetre. Az első lépés, amelyet megtehetünk, hogy nyitott szemmel járunk, a ruhadarabokra pedig nemcsak végtermékként, hanem folyamatként is tekintünk. Ha végiggondoljuk, milyen darabokat vásárolunk, milyen gyakran és milyen mértékben.

 

1. Kezdjük a slow fashion-nel!

A slow fashion a fast fashion ellentéte. A slow fashion kifejezéssel 2008-ban állt elő Kate Fletcher, a Fenntartható Divat Központjának képviselője. Azóta a mozgalom jelentősen kibővült nemcsak a fogyasztók, hanem az egyes márkák körében is. A slow fashion olyan kifejezésekhez fűződik, mint például a fairtrade vagy öko, amelyek tisztességes körülményekről szólnak, amelyek között a ruházat készült, vagy a felhasznált anyagok környezetbarát jellegéről. A slow fashion alapelvei azonban sokkal szélesebbek és abban is rejlenek, hogy a ruhatárunkat tisztelettel közelítsük meg, és hosszú távú befektetésként tekintsünk rá.

 

2. Minőség kontra mennyiség

Ehhez szorosan kapcsolódik a megvásárolt ruhák minősége és mennyisége. Ha kevesebb, de sokkal jobb minőségű holmink van, az a fenntarthatóság egyik útja lehet. Mindannyian szeretjük a hatalmas szezonális leárazásokat, de épp ezek kényszerítenek rá bennünket, hogy számtalan olyan dolgot vásároljunk, amelyet végül sosem hordunk el. Ha legközelebb a bevásárlóközpont felé veszi az irányt, próbáljon meg jobban ellenállni az akcióknak, és fektessen be inkább olyan darabokba, amelyek évekig kitartanak.

 

3. Tegye le voksát a minőségi és környezetbarát anyagok mellett!

A divatláncok árengedményeinél gyakran találkozhat silány minőségű anyagokból készült ruhadarabokkal, amelyek egyáltalán nem légáteresztőek, illetve nem kényelmesek. Az ilyen darabok gyakran már néhány mosást követően is tönkremennek, Ön pedig a gyors divat egész ciklusának részévé válik. Tájékozódjon ezért a ruhadarabok anyagáról, és részesítse előnyben a minőségi pamutot, a kasmírt vagy a lent. Ha kényelmes zoknit keres, amely ráadásul környezetbarát is, hadd ajánljuk figyelmébe biopamutból készült zoknijainkat.

 

4. Nézzen körül a használtruha-boltokban!

A használtruha-üzletekben nemcsak igazi kincsekre lelhet, hanem azok megvásárlásával egyúttal a slow fashion koncepciót is támogatja, mivel második esélyt ad az egyszer már használt daraboknak. Prágában igazi zsákmány-beszerző körútra indulhat például a Textile house, a Moment vagy Lula Vintage Praha nevű üzletekbe.

 

5. Alakítson ki ún. kapszula gardróbot!

A kapszula gardróbról vagy kapszulakollekcióról már hallhatott nálunk. 20-40 darab átgondoltan kiválasztott ruhának máris számos előnye van. Mindig lesz mit felvennie, és végre megszabadulhat a késztetéstől, hogy szüntelenül bevásárló túrákra induljon, amivel szintén lassíthatja a fogyasztását. Olvassa el, miben rejlik a kapszula gardrób varázsa és hogyan állíthat össze ilyen kollekciót.