A futás mint új függőség. Hogyan kezdjünk el futni?

jún. 4., 14:45

Számos ismerőse fut rendszeresen, Ön viszont nem érti, mit lát mindenki a futásban? Próbáljon meg egyszer Ön is beiktatni egy kellemes kocogást a közeli erdőbe fülhallgatóval, és már néhány kilométer után is megtudja. Hazatérve élvezni fogja az endorfin áradatot, és máris megvan az új függőség! A futás ráadásul nemcsak a testnek, de a léleknek is jót tesz. De mégis, hogyan fogjunk hozzá?


Miért kezdjünk el mi is futni?

A futás a test egyik legtermészetesebb mozgásfajtája, a járással együtt. Szinte minden izmot belevonunk - a fenék, a has, a kar, a váll és a hát izmait. Ezenfelül erősíthetjük általa a szívünket és az egész szív- és érrendszerünket. Ha ráadásul néhány kilótól is szeretne megszabadulni, illetve a zsírpárnáktól a problémás testrészeken, a futás ideális testmozgás. A futás azonban balzsam nem csak a testünk, hanem a lelkünk számára is. Nagyszerűen kitisztíthatjuk közben az elménket, hogy áttérjünk új gondolatokra. A rendszeres futással így könnyen csökkenthetjük a stresszt és a szorongást.

Futás és fogyás

Futás és fogyás – egy gyakran megvitatott téma, ahol különböző vélemények találkoznak. Egy azonban biztos: ha a futás által szeretne fogyni, azt lassan kell elérnie. Épp a futás hossza és rendszeres gyakorisága befolyásolja alapvetően azt, hogy hány kalóriát éget el.

 

Fusson legalább négyszer hetente

Ha fogyni szeretne, fusson legalább hetente négyszer 40 percet. Ha túl gyorsan fut, a szervezet a cukrokat, és nem a zsírokat égeti el. Ahhoz, hogy a futás közben zsírt égessen, az ún. aerob zónában kell maradnia. Ennek során az Ön átlagos pulzusa a maximális pulzusfrekvenciája 60-75%-a körül mozog. Ha elsődlegesen azért kezd el futni, hogy fogyjon, szerezzen be egy mellkasi hevedert vagy karkötőt.

 

Az első futás

Még mielőtt felvenné a futócipőt és elindulna a szabadba, tudatosítsa magában, miért is kezd el futni. A helyes motiváció kulcsfontosságú. Ne fusson csak azért, hogy trendi legyen, hanem azért, mert valamit tenni szeretne az egészségéért és egyszerűen csak jól érezni magát. Javítani a kondin. Az első futás előtt először is melegítsen be és végezzen nyújtó mozdulatokat. Kezdetnek maximum 4 kilométer hosszú útvonalat tervezzen magának.

 

Nagyon fontos a futás helyes technikája

Gondoljon a helyes testtartásra is – a fejét emelje fel, a vállait lazítsa el, ne feszítse meg a hátát és enyhén dőljön előre. Futás közben ritmikusan mozgassa a kezét, a könyökét pedig tartsa olyan helyzetben, hogy derékszöget zárjanak be.

 

Ideális esetben váltakozó sétát és futást válasszon, hogy ne merüljön ki teljesen mindjárt az elején. Tartson olyan tempót, amely megfelelő és közben rendszeresen és nehézség nélkül tud lélegezni. Miután hazafutott, élvezze a jól megérdemelt endorfint, a boldogsághormont, és ne feledkezzen meg a végső nyújtásról sem.

 

Tegye rituálévá a futást

Először úgy tűnhet, hogy a futásnak nincs értelme, és hogy ezt a tevékenységet egyszerűen nem az Ön számára találták ki. Ezért próbálja meg rituálévá változtatni a futást, amikor is néhány este munka után csak Önről fog szólni. Tervezzen be egy kedvenc útvonalat, alakítsa ki a saját zeneszám-lejátszási listáját a futáshoz, vagy tegye be közben fülébe a kedvenc podcastját. Higgye el, közben teljesen megfeledkezik majd róla, hogy tulajdonképpen fut.

 

Alapfelszerelés kezdő futók számára

Futhat ugyan teljesen hétköznapi melegítőben és tornacipőben is, ha azonban kellemesebbé szeretné tenni a futását, legalább az alapvető futófelszerelést szerezze be. Ebbe a következők tartoznak:

  • minőségi futócipő,
  • sportmelltartó,
  • funkcionális anyagból készült futófelső,
  • funkcionális futórövidnadrág vagy leggings,
  • sportkendő vagy homlokpánt,
  • vizespalack.

 

Fusson a partnerével vagy csoportban

A futáshoz bizony motivációra van szükség. Ha ebből épp nincs túl sok és vannak olyan napok, amikor legszívesebben inkább kihagyná az egészet, tegye színesebbé az edzést azáltal, hogy a barátnőjével vagy a partnerével indul el. Léteznek kifejezett futócsoportok is, ahová bejelentkezhet, hogy csoportos futóedzésekre járhasson. A rendszeres futással töltött mindössze pár hét elteltével is már szembetűnő, pozitív változásokat vehet észre az alakján – hát próbáljon meg kitartani! Mindig emlékezzen arra a csodálatos érzésre, amely eltölti a futást követően – ezért pedig megéri, nem gondolja?