A legújabb szupertermék neve: menstruációs bugyi. Hogyan működik, és valóban megbízható?

aug. 27., 12:00

A nők körében manapság a menstruációs bugyi egy sokat vitatott téma. Ez az alternatív menstruációs segédeszköz felébreszti a kíváncsiságot, időnként néha ellenszenvet is és sok kérdést vet fel. Hogyan működik egyáltalán a menstruációs bugyi, amelyet szinte alig lehet megkülönböztetni a klasszikus daraboktól? És tényleg olyan megbízható, mint amilyennek mondják? Mindent, amit tudni akart erről a forradalmi találmányról, megtudhat a cikkünkből.


A legtöbb nő számára a menstruáció nem egy kellemes dolog. Épp ellenkezőleg. Szerencsére az idő előre halad, az alternatív menstruációs segédeszközöknek köszönhetően pedig ez a havi „szükséges rossz” is valamivel elviselhetőbb és kényelmesebb lehet. A nők meglehetősen gyorsan hozzászoktak a menstruációs csészék használatához, néhányan a környezetvédelem miatt inkább a textilbetéteket részesítik előnyben, mások a menstruációs bugyin gondolkodnak. 

Tudta, hogy a tamponok anyagának lebomlása akár 400 évig is eltart?

Nem csoda – a klasszikus betétek és tamponok lebomlásának ideje 200-400 év, ráadásul lehetne vitatkozni e higiéniai segédeszközök egészségbiztonságáról is. A tamponok és a betétek  ugyanis szintetikus, kémiailag fehérített anyagokból készülnek, amelyek megzavarhatják a hüvelykörnyezet pH-értékét, vagy akár allergiát vagy gyulladást is okozhatnak. Ezzel szemben a menstruációs bugyi gyengéd a női testhez, környezetkímélő, és ami a legfontosabb, kényelmes.

Hogyan működik a menstruációs bugyi?

Első ránézésre a menstruációs bugyi úgy néz ki, mint a szokásos fehérnemű, de olyan nedvszívó réteggel van ellátva, amely nagyon gyorsan képes felszívni a folyadékot. Különböző anyagok közül választhat – nálunk, a Bellindánál pamut DIM menstruációs bugyit szerezhet be, de kaphatók más, csúcstechnológiás anyagokból készült darabok is, funkcionális réteggel. Mindig erősen nedvszívó anyagból varrják őket nanoszálakkal kombinálva, amelyekből például sportruházatot is készítenek.

Kényelem és védelem akár napi 12 órán át

Bármennyire is hihetetlenül hangzik, a menstruációs bugyi komfortérzetet és megbízható védelmet nyújt Önnek akár 12 órán keresztül ciklusának napjai során.  A használatot követően pedig elegendő csupán hideg vízzel leöblíteni, majd kimosni a mosógépben, 30 ℃-on.

Valóban megbízhatóak a menstruációs bugyik?

Lehet, hogy most azt mondja, hogy lehet, hogy a bugyi nem szivárog, esetlegesen hogyhogy nem engedi át a kellemetlen szagokat, és hogyan is lenne elkerülhető a „nedvesség” érzése a viselése során. Akkor képzelje el, hogy a nedvszívó rétege nemcsak rendkívüli nedvszívó képességgel rendelkezik, hanem egyúttal gyorsan is szárad, így a hasonló aggodalmak teljesen feleslegesek. Csak hogy legyen némi elképzelése – ez a bugyiváltozat gyenge vagy közepes erősségű menstruáció esetén annyi folyadékot képes magába szívni, mint 2 betét vagy 3 tampon. Még attól sem kell tartania, hogy a bugyi összegyűrődik a ruhája alatt – varrásmentes ugyanis, kívülről pedig ezáltal gyakorlatilag láthatatlan.

Menstruációs bugyi a menstruációs csésze kiegészítéseként

A bugyi megbízhatósági foka részben a menstruáció erősségétől függ, ezért nagyon erős menstruáció esetén a menstruációs csésze biztonsági eszközeként ajánlott.

Hogyan lehet megszokni a menstruációs bugyit?

Ha eddig megszokta a tamponok vagy a menstruációs csésze használatát, de esélyt szeretne adni a menstruációs bugyinak is, akkor lassú lépésekben fogjon hozzá. Próbálja ki először is otthona nyugalmában, és amint sikerül „megbarátkoznia” vele és már teljesen megbízik benne, akkor otthonán kívül is elkezdheti viselni. Ha úgy találja, hogy önmagában nem felel meg teljesen Önnek, akkor a menstruációs csésze vagy a hagyományos tamponok kiegészítőjeként is használhatja.

A menstruációs bugyi ára

A menstruációs bugyi ára 9.800.- és 14.000.- Ft között mozog, miközben a mi DIM márkájú menstruációs bugyink már 9.800,. Ft áron az Öné lehet. A magasabb kezdeti befektetést kompenzálja az élettartama, mivel ezek a darabok általában több éven át használhatók. Ha számba veszi a menstruációs betétekre és tamponokra fordított rendszeres kiadásokat, amelyek közül az utóbbi körülbelül dobozonként 1.000.- Ft áron szerezhető be, akkor arra jut majd, hogy egy ilyen bugyi megvásárlása pénzügyileg határozottan megtérül.