A mellek aszimmetriája a nők 70%-át érinti. Mi rá a megoldás?

jan. 23., 20:04

Talán nincs olyan nő, akinek mindkét melle tökéletesen egyforma. A mellek bizonyos fokú aszimmetriája a nők közel 70%-át érinti, ezért ha Önnél is ez a helyzet, ne aggódjon, ebben nincs egyedül. Befolyásolja-e a mellek aszimmetriája azok egészségét? És hogyan kezeljük ezt a helyzetet a mindennapi életben?


Bár a mellek aszimmetriája abszolút természetes jelenség, sok nőnél olyan problémát jelent, amely miatt csökken az önbizalmuk, a mindennapi életükben pedig számos kérdőjelet vet fel és kellemetlen helyzetet okoz. Ráadásul sok esetben nemcsak a mellek eltérő méretéről van szó, hanem eltérő formájáról, vagy akár a mellbimbók eltérő elhelyezkedéséről is.

 

Hogyan kezeljük a mellek aszimmetriáját?

 

  1. Megfelelő melltartó

Már biztosan hallotta, hogy a nők közel 80%-a nem megfelelő méretű melltartót visel. Milyen melltartót válasszunk azonban akkor, ha az egyik mellünk nagyobb, mint a másik – nagyobbat, vagy kisebb méretet? A legtermészetesebb hatás elérése érdekében a melltartó méretét mindig a nagyobb méretű mellhez válassza. Ha ugyanis a kisebbet választja, az egyik melle kifolyik majd a melltartóból, ami nem néz ki túl jól. Ha a nagyobb méretet választja, a melltartóban rendelkezésre álló hellyel kiegészítő módon is dolgozhat – például párnácskával töltheti ki, vagy szorosabbra húzhatja az egyik pántot, hogy ezáltal fedje el a különbséget.

 

A melltartó megfelelő szabása

Fontos szerepet játszik a melltartó szabásvonala is. Ha kisebbtől közepesig terjedő mellmérete van, javasoljuk, hogy az ún., T-varrású melltartót válassza – ezekre az jellemző, hogy három különböző részből varrják őket, így az esetleges egyenetlenségek nem annyira szembetűnőek. Próbálja ki például a Support melltartót, amely modern megjelenésű. Ha nagyobb keblekkel büszkélkedhet, nézzen körül a redőzött kosaras vagy csipkeszegélyű melltartók között. Nagyszerű választás például a Playtex márkájú, Balconette melltartó. A redőzött kosár alatt ugyanis jobban elrejtheti a mellek aszimmetriáját.

 

Az üres helyet töltse ki párnával

Ha hangsúlyosabb mell-aszimmetriával küzd, amelyre nem elegendő egy megfelelő szabású melltartó, töltse ki a kisebb mell alatti részt a kosárban párnácskával, amelyet minden fehérneműboltban beszerezhet. Ezáltal megemelheti a mellét, hogy keblei méretét összhangba hozza.

 

  1. Plasztikai műtét

A mellek aszimmetriáját bizonyos mértékig megfelelő melltartóval és álcázással meg lehet oldani, ha azonban zavarja Önt a keblei igazán jelentős formabeli különbsége, amelynél az egyik mell már egy vagy több mérettel különbözik a másiktól, a „probléma” plasztikai műtéttel is orvosolható. Az aszimmetriával összefüggő leggyakoribb beavatkozások közé tartozik a mellek méretének csökkentése, növelése, a mell modellezése, valamint a melludvar-lifting.

 

Plasztikai műtétet különösen akkor vegyen fontolóra, ha a mellek tökéletlensége egészségügyi komplikációkat okoz (hátfájást, skoliozis-t, stb.) vagy ha negatív hatással van a mentális egészségére. Tekintettel arra, hogy a beavatkozás teljes anesztéziával történik és egy viszonylag nagy mértékű beavatkozást jelent a szervezetbe, előbb egy szakértővel konzultáljon a mellkorrekcióról – egyedül ő tud tanácsot adni Önnek, mi lenne a legjobb megoldás. A műtét ára 535.000.- és 935.000.- forint között mozog, a műtét típusától és a választott klinikától függően.

 

A mell aszimmetriája, mint a mellrák tüneteinek egyike

Aszimmetrikus mellekkel nyugodtan élhet, és az esetek legnagyobb részében fizikai és pszichikai egészségét sem kell, hogy befolyásolja a helyzet. Akkor fordítson nagyobb figyelmet a dolognak, ha mellei egyikén szokatlan növekedést és keményedést tapasztal – ez ugyanis a mellrák egyik tünete is lehet. Ez természetesen nem feltétlenül jelenti azt, hogy rákos megbetegedése van, de biztosan hasznos lehet értesítenie róla a háziorvosát vagy nőgyógyászát. Ő majd értékeli a helyzetet, aggályok esetén pedig beutalót ír fel Önnek mammográfiai vizsgálatra.