Boldogabb és kiegyensúlyozottabb élet a jógának köszönhetően. Hogyan fogjunk hozzá?

júl. 2., 09:02

Gyakran fáj a háta, vagy úgy érzi, belső megnyugvásra van szüksége? Akkor épp eljött az idő, hogy megismerkedjen a jógával. A jóga gyakorlásához nem kell rugalmasnak lennie vagy azonnal a szükséges szellemi beállítottsággal rendelkeznie – elegendő csupán egy kényelmes ruházat és a kedv, hogy tegyen valami olyat, ami jó hatással van a teste és elméje számára egyaránt. Hogyan kezdjünk el jógázni?


Mi a jóga?

A közelmúltig sokan a jógát a talajon folytatott lassú edzésként érzékelték, amely során a lábunkat a fejünk mögé helyezzük, és nem igazán izzadunk meg közben. Mostanra viszont a jóga trendje nálunk, Magyarországon is elterjedt, így minden pillanatban belefuthat egy új jógastúdióba vagy workshopba, amelyek bevezetik Önt ezen edzésforma titkaiba.

 

A jóga hatásai

 Ha figyelmen kívül hagyjuk a tényt, hogy a jóga gyakorlása egyszerűen trendi, nyilvánvaló, hogy egyre több ember fedezi fel ezen ezer éves sportág pozitív hatásait. A jóga a test és ez elme javát szolgálja – elvégre a jóga fő üzenetei közé tartozik épp a fej és a testünk közötti harmonikus kapcsolat. Ez egy megközelítés az élethez és olyan technikák összessége, amelyek erősítik a szervezetet, megtisztítják az elmét és belső békét teremtenek.

 

Gyakorlatok, amelyek segítenek „kikapcsolni”

A jóga segít „kikapcsolni”, egy pillanatra saját magunkra összpontosítani és javítani a hangulatunkat. Megmozgatjuk közben a test minden izmát és idővel valószínűleg bizonyos egészségügyi problémáktól is megszabadulhatunk. A jóga hatalmas előnye a sokoldalúsága - akár 17, akár 60 évesek vagyunk, és különféle betegségekben szenvedünk, a jóga minden irányzatából kiválaszthatjuk azt, amely számunkra a legmegfelelőbb.

 

Hogyan kezdjünk el jógázni?

Mint minden mozgáshoz vezető út, a jóga is a motivációval kezdődik. Bármely okból is dönt a jóga gyakorlása mellett, ennek mindig belső motivációnak kell lennie.   Ha fogyni szeretne, akkor a futás vagy más kardio gyakorlatok jobbak lesznek az Ön számára. Szóval, hogyan is kezdjünk neki a jógázásnak?

 

1. Válasszuk ki a megfelelő jógastílust

Különböző jógastílusok léteznek – a kevésbé megterhelő Hatha jóga, a dinamikus Power jóga, vagy épp a Vinyasa, amely az egyes pozíciók (ászanák) és a légzés közötti szinergiára összpontosít. Javasoljuk, hogy először ismerkedjen meg a különféle jóga-irányzatok alapelveivel, és azt próbálja ki, amelyik a legmegfelelőbb. Vegye figyelembe azt is, hogyan érzi magát közben, mi az, ami fáj vagy ami zavarja Önt. Ez természetesen folyamatosan változhat, és míg jelenleg épp a Power jóga tűnhet vonzónak, egy hónap elteltével lehetséges, hogy inkább a nyugodtabb Jin jóga mellett tesszük le a voksunkat.

 

2. Szerezzen be szép jógaruhát

Jógázni lehet melegítőben vagy bármiben, amit épp a szekrényben talál, de legyünk őszinték, egy újonnan beszerzett sportruházattal megnő a motivációnk és a kedvünk az egészhez. Egy gyönyörű sportmelltartó a jógához nemcsak örömmel tölti majd el, hanem egyúttal kényelmesebbé is teszi a mozgást egy kényelmes leggings-szel együtt viselve. Ideális esetben könnyű vagy közepes támasztással rendelkező és merevítő nélküli sportmelltartót szerezzen be.

 

3. Találjon olyan oktatót, aki „passzol”

Annak érdekében, hogy a jóga Önt is magával ragadja, olyan oktatót válasszon, aki segítségével megfelelően tudja elvégezni az egyes gyakorlatsorokat, de mindenekelőtt „emberileg” is szimpatikus. Ha nem tetszik az általa diktált tempó, a hangja vagy az energiája, váltson egy másik órára. Egészen addig, amíg meg nem találja azt, amelyről elégedetten távozhat a végén, kellemesen elfáradva és jó kedvvel – ekkor viszont nyert ügye lesz!

 

4. Próbálja ki otthon a jógát videó alapján

Ha a jógával először is kicsit egyedül szeretne próbálkozni, keressen a kezdők számára készült oktató videót a YouTube-on – nagyszerű órát található például a BohoBeautiful, a The Nattines.

 

5. Szánjon rá időt és tartson ki!

A fejen állást lehetőleg ne a legelső órán próbálja ki, az egyensúly elérése pedig előfordulhat, hogy kezdetben nehézségeket okoz, de ne adja fel és ne engedje, hogy a kezdeti kudarcok eltántorítják. Összpontosítson arra, ami minden egyes további leckével sikerül, hogy nyújtás közben ismét egy kicsivel messzebb jutott, mint korábban, és hogy a kutya pozícióban a fejét lehajtva végre ki tudja nyújtani a lábát. Számítson rá, hogy akár 3 hónapig is eltarthat, mire igazán belejön a jógába.