Dress code bálozáshoz: Öltözzön Ön is a szabályoknak megfelelően

jan. 23., 10:17

És újra eljött. Egy év elteltével ismét beköszöntött az időszak, amikor a hölgyek hercegnőnek öltöznek, és egy jól fésült úriember mellett egyenesen a báli mulatság felé veszik az irányt. Ez azonban a hölgyeknek nem mindig sikerül elsőre. Hogyan öltözzünk fel megfelelően egy bálba és milyen báli bakikat követnek el a hölgyek a leggyakrabban?


 

Nincs két egyforma bál

Először is tisztázzuk, mit értünk a bál fogalma alatt. A bál egy ünnepi jellegű, elegáns társadalmi eseményt jelent, amelynek egyik legfőbb eleme a tánc és a gazdag kísérőprogram. A leghíresebbek közé tartozik nálunk például az Operabál. Oda azonban egy hétköznapi halandó nem jut be csak úgy. Ez és más, rangosabb bálok a bálnak nevezett vidéki táncmulatságokkal ellentétben egyértelműen meghatározott dress code-ot tüntetnek fel a meghívójukon.

 

Ismerje ki magát Ön is a bál megfelelő dress code-jában

Az előírt öltözködési stílus egyértelműen megmondja, milyen ruházatot várnak el Öntől az adott eseményhez. A konkrét szabályokról dress code szótárunkból tájékozódhat:

  • White Tie – a legelőkelőbb és legformálisabb öltözködési kód. A hölgyek felé elvárás a nagyestélyi. A férfiak fehér inget, fekete mellényt, fekete frakkot viselnek, amely fekete, magas derekú nadrággal és fekete lakkcipővel egészül ki.
  • Black Tie – az urak nem viselnek sem fekete, sem egyéb színű nyakkendőt, hanem egy fekete kötött csokornyakkendőt, fekete szmokinggal. A hölgyek ismét estélyi ruhát viselnek.
  • Black Tie optional – itt az urak választhatnak, hogy fekete szmokingot vagy öltönyt kívánnak-e viselni. Csakúgy, mint a hölgyek, akik eldönthetik, nagyestélyiben vagy rövidebb koktélruhában kívánnak-e megjelenni.
  • Cocktail/cocktail chic – egy kevésbé konzervatív öltözködési kód, ahol számolnak a színekkel és a kreativitással. A hölgyek érdekes koktélruhában vagy estélyi ruhában tündökölnek, az urak pedig egy változatosabb öltönyben vagy kiegészítőkkel, amelyek feldobják a klasszikus öltönyt.

 

A dress code nélküli bál és annak alapelvei

Mit tegyünk azonban akkor, ha a városi vagy érettségi bálok esetén nem szerepel a meghívón említés az elvárt öltözködési stílusról? Ekkor nyugodtan hagyatkozzunk a báli öltözködés általános alapelveire és a józan észre. Vagy a mi tippjeinkre, amelyekkel megelőzhető az esetleges divatbéli melléfogás.

 

  1. Báli ruha

A báli ruhának minimum a térd fölé kell érnie, hogy ne keltsünk vulgáris benyomást. A szabásvonal nem is számít annyira, az a fő, hogy tökéletesen álljon. A vad színkombinációkat és a nyári ruhát tartsuk meg a nyári időszakra. A felfedett hát és a mélyebb kivágások megengedettek ugyan a bálban, azonban a kulcsszó a mérték, illetve az azt viselni tudás. Elegendő, ha csupán a test egyik részét fedjük fel, nem pedig mindet egyszerre.

 

  1. Harisnyanadrág a bálba

Azonnal hessegesse el a gondolatot, hogy harisnyanadrág nélkül érkezik a bálba, különben megsérti az etikett szabályait. A 15 DEN vastagságú, vékony fekete harisnyanadrággal biztosan nem ront el semmit, a testszínű nejlonharisnya pedig a lehető legjobban illeszkedjen bőre árnyalatához. Lába esetleges tökéletlenségeit könnyedén elfedheti BB cream harisnyánkkal.

 

  1. Fehérnemű

Bálozáshoz ideális választás a varrás nélküli bugyi, ezáltal elkerülheti a ruhán megjelenő nemkívánatos redőket. Ha formásabb hasra vagy csípőre vágyik, válassza az alakformáló fehérneműt, amely azonnal tökéletesebb sziluettet kölcsönöz viselőjének. A teltebb dekoltázst pedig a már ikonikusnak számító Wonderbra melltartóinkkal érheti el, amelyet főként a pánt nélküli ruhákban fog értékelni.

 

  1. Balerinacipő vagy szandál?

Bálban kizárólag zárt cipőt viseljen, felejtse el a szandált vagy a balerinacipőt, mivel ezek nem passzolnak egy bál eleganciájához.

 

 A hölgyek által elkövetett leggyakoribb hibák a bálokon

Végezetül tekintsük át a leggyakoribb bakikat, amelyeket a hölgyek az estélyeken követnek el:

  • Ékszerek, amelyek kölcsönösen túllicitálják egymást – ne feledjük, hogy a kevesebb néha több.
  • Toll töltetű vagy sportos stílusú kabát – egyáltalán nem passzol a báli ruhához.
  • Túl nagy méretű retikül – a bál stílusához egyértelműen a kis kézitáska a megfelelő választás.
  • Kilógó melltartópántok – mit szólna egy melltartóhoz, amely pánt nélkül is megfelelő támaszt biztosít?

 

Bízunk benne, hogy tippjeink épp jókor érkeztek, valamint, hogy (nemcsak) nekik köszönhetően Ön válik majd az idei báli szezon istennőjévé. Kellemes bálozást kívánunk!