Fő a nyugalom: Hogyan készítse fel gyermekét (és a család többi tagját) az iskolába való visszatérésre?

aug. 22., 12:00

Az iskolába való visszatérés a gondtalan vakáció után nemcsak a gyermekek, hanem a szülők számára is kihívást jelent. A tanszerek előkészítése, becsomagolása, az ébresztőóra felhúzása. Egyszerűen hangzik, de e látszólag triviális lépések mögött számos felelősséget kell szem előtt tartani. Merítsen inspirációt tippjeinkből, hogyan kezelje a következő iskolakezdést méltósággal és nyugalommal.


Forrás: Unsplash

Vissza az iskolapadba!” – ha már önmagától az ujjongó kijelentéstől is, amely augusztusban minden szórólap, hirdetés és cikk területét elfoglalja, égnek áll a haja, akkor jó helyen jár. Mindenki ugyanis új színes ceruzák, iskolatáskák és uzsonnás dobozok beszerzésére buzdít, de kevesen mondják meg, hogyan lehet mindezt egészségesen túlélni, mi a valóban fontos és mit lehet elengedni. Akkor lássunk is hozzá!

  1. Tényleg egy hétig kell tanulni a gyerekekkel az iskolakezdés előtt? Nem egészen.

A pszichológusok szerint nem szükséges, hogy a gyerekekkel a szünidőben átismételjük a tananyagot, és az iskolakezdés előtt egy héttel minden nap ostorral álljunk felettük. A gyerekeknek a szünidő alatt elsősorban pihenniük kell, élvezniük kell a szabadban töltött időt és a kötetlenebb napirendet. Kivételt képeznek ez alól azok az iskolások, akik egy adott tantárgyból nehezen boldogulnak, és az anyag gyakorlása kulcsfontosságú a következő év sikeréhez.

Hogyan közelítsük meg tehát ezt a kérdést? Próbálja meg a tananyagot szórakoztató módon beépíteni a mindennapi életbe – például ismeretterjesztő játékokkal, természetjáró tanösvények látogatásával vagy enciklopédiák lapozgatásával.

  1. A korai kelés réme

Ahelyett, hogy azzal ijesztgetné gyermekeit, hogy a gyöngyélet üzemmód hamarosan véget ér, inkább alkalmazza lassan a család szokásait a közelgő változáshoz. Augusztus utolsó hetében a gyerekek segíthetnek a reggeli elkészítésében és az azt követő takarításban. A napi kötelezettségek így nem okoznak majd számukra akkora sokkot. Ne féljen szigorúbbnak lenni a lefekvés idejét illetően – higgye el, értékelni fogja, amikor szeptember 1-jén ébresztenie kell őket.

  1. Mielőtt nagy iskolai bevásárlókörútra indulna

Mielőtt új iskolai felszerelést vásárolna, nézze át alaposan a meglévőt a gyermekével együtt. Teremtsen rendet az íróasztalon, ellenőrizze az iskolatáska állapotát, a tolltartó tartalmát, a füzetkötegeket és egyéb tanszereket. Válogassa ki a használhatatlan dolgokat, és írja össze, hogy mit kell még beszereznie. Ezután látogassanak el együtt a papír-írószer boltba, hogy a nagylány vagy nagyfiú a kedvenc színei szerint választhassa ki a dolgokat, és egyúttal teljes mértékben tudomásul vegye a szünidő végét.

  1. Hogyan motiváljuk a gyerekeket?

Könnyen lehet, hogy a gyerekeket stressz és szorongás fogja gyötörni, sőt, akár vonakodnak is majd megkezdeni az új tanévet. Ez pedig teljesen rendben van. Próbáljon meg nyugodtan beszélgetni velük az érzéseikről, és vitassák meg az iskolával járó összes pozitív dolgot is. Legyen szó akár a barátaikról, a kedvenc osztálytársaikról, új szakkörökről, vagy akár a testnevelésről, amit annyira élveztek. Egy új iskolatáska vagy játékos kiegészítő, például a gyerekek kedvenc Crazy Socks (Őrült zokni) darabjainak vásárlása szintén hatékony, bár némi költséget jelentő motivációt jelenthet. A fiúknak biztosan örömöt okoznak majd a űrhajó- és motormintás zoknik, a lányoknak pedig az állatmintás zoknik.

  1. Egy pillanatnyi tervezés

Gyűjtsön tippeket a gyors és egészséges iskolai tízóraik készítéséhez az interneten, hogy legyen mihez fordulnia, ha kifogy az ihletből és az időből. Ne feledkezzen meg saját magáról sem. Tervezze meg a társával, hogy ki és mikor megy el a gyerekekért, és próbálja meg összehangolni a munkaidő-beosztásával. Egy kis hézag pedig az egyébként zsúfolt napirendben, amelyet egy gyors randevúra vagy egy pohár borral töltött esti pihenésre tartogatnak, szintén jól fog jönni mindkettőjük számára.