Főszerepben a minimalizmus: Hogyan állítsunk össze saját kapszula gardróbot?

dec. 30., 16:36

„Már megint nincs mit felvennem!” – ha Ön is minden reggel így sóhajt fel a ruháktól roskadozó szekrény előtt, akkor még biztosan nem hallott a kapszula gardróbról. A csupán néhány ruhadarabból álló, minimalista ruhatárról, amely sosem megy ki a divatból. Hogyan állítsuk össze, hogy minden alkalomra legyen mit felvennünk?


Mit nevezünk kapszula gardróbnak?

A kapszula gardróbot úgy kell elképzelni, mint néhány alapvető, mégis átgondoltan kiválasztott ruhadarab kollekcióját, amelyek számtalan módon kombinálhatók egymással. Egy minimalista ruhatárról beszélünk tehát, valamint a minimalizmus felé vezető alapvető lépések egyikéről – egy életstílusról, amelyben az egyszerűség és az a gondolkodásmód viszi a prímet, amelynél megszabadulhatunk minden nem kulcsfontosságú és felesleges dologtól. És épp az ilyen ruhákból van annyi a túlcsorduló szekrényeinkben, hogy végül tényleg nem tudunk mit felvenni.

 

A kapszula gardrób kialakítása során ruhatárunkat mindössze néhány tucat ruhadarabra redukáljuk – egyes minimalisták beérik már csupán 10 darabbal is, mások viszont közel 40 darabot is meghagynak. A kapszula gardrób célja nem az, hogy mindent kidobjunk, amit csak a szekrényünkben találunk, hanem hogy olyan ruhatárral rendelkezzünk, amely időt, energiát - és végső soron pénzt takaríthat meg nekünk.

 

A kapszula gardrób előnyei

Nagy divatrajongóként vagy szenvedélyes shopaholic-ként a kapszula gardrób kialakítása teljesen abszurdnak tűnhet.  Valljuk azonban be magunknak: nem lenne nagyszerű érzés reggel úgy kinyitni a szekrényünket, hogy pontosan tudjuk, hová és miért nyúlunk? A kapszula gardrób azonban sokkal többet is nyújt számunkra:

  • Mindig lesz mit felvennie
  • Az egyes darabokat egyszerűen kombinálhatja
  • Tökéletes áttekintést kaphat arról, milyen ruhái vannak
  • Csak azokat a ruhadarabokat hagyja meg, amelyeket valóban visel is
  • Outfiteket állíthat össze minden alkalomra
  • Kevesebbet fogunk mosni!

 

Hogyan állítsunk össze saját kapszula gardróbot?

A kapszula gardróbnak (a szezonalitásra is tekintettel) átgondoltnak, időtlennek kellene lennie, úgy, hogy közben örömmel is töltsön el bennünket. Ezért még mielőtt azonnal nekiesne a régi darabok kiszortírozásának, gondolja át alaposan, milyen színű és típusú ruházatot visel a legszívesebben, és mi az, ami a legjobban áll Önnek. Ezután következik a „nagytakarítás”. Rakja ki az összes ruhát egy kupacba, amelyet fokozatosan három kisebb részre válogat:

  1. Ruhadarabok, amelyek jól állnak Önnek és amelyeket a leggyakrabban visel.
  2. Olyan ruhák, amelyeket csupán néhányszor visel egy évben és nem érzi bennük túlságosan jól magát.
  3. Darabok, amelyeket egyáltalán nem hord, mivel már túl szűkek vagy megsérültek.

 

Az első kupacból próbáljon összeállítani néhány különböző outfitet, a másodikat nézze át ismét és esetlegesen egy részét helyezze át az első, vagy rögtön a harmadik kupacba. Az utolsó, harmadik kupacot ajándékozza el adományként, az ismerőseinek, vagy próbálja meg feltenni a Vaterára.

 

Mi nem hiányozhat egy kapszula gardróbból?

A kapszula ruhatárnak a viselőjére személyre szabottnak kell lennie és tükröznie kell a stílusát, de létezik néhány alapdarab, amely semmiképp sem hiányozhat belőle:

 

  1. Tökéletesen álló farmer – ha még mindig nem rendelkezik egy kiváló minőségű és pontosan az alakjához illő farmernadrággal, kutasson fel egyet és ne féljen beruházni rá.

 

  1. Egy minőségi pulóver – kasmír vagy gyapjú, mivel egy minőségi pulóver több éven át jó szolgálatot tesz. Ideális esetben a színe bézs, barna vagy szürke.

 

  1. Univerzális ruha – kis fekete, vagy színes, lazább szabású – válasszon ki legalább egy univerzálisan használható ruhát, amelyet bátran viselhet üzleti megbeszélésre és egy könnyed vacsorához is.

 

  1. Fehér ing – a fehér, hosszított ing varázsa abban rejlik, hogy egyaránt viselheti randevúra, munkahelyre, övvel ruhaként, vagy épp nyáron a fürdőruha fölé.

 

  1. Bézs ballonkabát – a bézs ballonkabátot viselheti tavasszal és ősszel egyaránt, ugyanis sportos vagy elegáns outfitekhez egyformán jól áll.

 

  1. Fekete kisretikül – a tökéletes társ mindennapi használatra, vagy egy minimum A4-es méretű fekete táska, amely kellően tágas és erős.

 

  1. Magas derekú szoknya – bőven elegendő, ha csupán két szoknyát hagy meg, egy elegáns ceruzaszoknyát, és egy másik, lezserebb, A-vonalút.

 

  1. Fehér vagy fekete blézer – a minőségi blézer halhatatlan darab, amelyből senki sem enged.

 

  1. Farmerdzseki – egy könnyű tavaszi vagy nyári dzseki alap, a farmerből készült darabok pedig nagyon könnyen kombinálhatók.

 

  1. Minőségi harisnya – felejtse el a húsz harisnyától duzzadó fiókokat, bőven elég, ha csak néhány, de minőségi darabbal rendelkezik – két fekete és testszínű nejlonharisnyával, egy vastagabb harisnyanadrággal és legalább egy Sneakers Style harisnyával, amely megkönnyíti a tornacipő viselését szoknyához.

 

  1. Fehér tornacipő – fektessen be egy pár minőségi, hófehér tornacipőbe, amely szintén jó néhány évig kiválóan viselhető.

 

A kapszula ruhatár összetétele az évszakok függvényében változik, egyértelmű, hogy télen több meleg darabot fog tartalmazni, mint nyáron. Az új darabokat pedig mindig alaposan átgondoltan válassza ki, és próbálja meg elképzelni, hogyan passzol majd az adott darab a meglévő kapszula kollekciójába, ill. vajon mennyi ideig tudja majd használni. Szorítunk, hogy Ön is sikeresen össze tudja állítani a saját kapszula ruhatárát!