Hogyan éljünk a lagom filozófia szerint és miben meríthetünk inspirációt a svédektől?

dec. 12., 12:00

Az északiak, különösen a svédek, sajátos életmódjukról és hozzáállásukról ismertek. Nagyon népszerű náluk a megfelelő vagy „lagom” életmód és viselkedés koncepciója. A „lagom är bäst" mondást leginkább úgy lehetne fordítani, hogy „mindent mértékkel” vagy „úgy, ahogyan az a legjobb”. A mai rohanó és stresszes világban is egyensúlyra ösztönöz minden téren: a divatban, az étkezésben, a munkában és a háztartásban. A lagom szerint élni azt jelenti, hogy tudatában vagyunk önmagunknak, a környezetünknek és a bolygónak.


Fotó: Freepik.com

Lagom a gyakorlatban: Tippek az egyensúlyban lévő boldog élethez

Egyensúlyban élni és megtalálni azt az arany középutat, ahol az ember elégedett, de mégis a belső erő hajtja, hogy felfedezze, kibontakozzon és jobb önmagává váljon, álomszerűen hangzik. Egy álom, amelynek receptjét Svédországban találták meg, és amelyhez bizonyos fokú mértékletességre és egyszerű életre van szükség, amelyben az embert nem nyomja el minden oldalról a túlzás. A lagom életmód eléréséhez csak néhány alapvető lépést kell követnie, hogy ezt a gondolatot beültesse a mindennapok rendszerébe.

1.     A feleslegesnek mennie kell

Az első lépés az, hogy teret nyerjünk a lélegzéshez és a fejlődéshez. Csináljon helyet az életében, és szabaduljon meg a felesleges dolgoktól, amelyek csak hátráltatják és terhelik Önt. Csökkentse le a ruhatárát csak azokra a darabokra, amelyeket napi szinten használ, a többit pedig adományozza el jótékony célokra, használtruha boltoknak, és segítse a rászorulókat. Ugyanez vonatkozik a kozmetikumokra és a sminkekre is, amelyek feleslegesen töltik meg a polcokat és porosodnak, továbbá hasonlóan járjon el a bútorok és a dekorációk esetében is. Ugyanez a szabály tulajdonképpen alkalmazható az interperszonális kapcsolatokra is, talán feleslegesen tart az életében olyan embereket, akikkel nem érzi jól magát. Koncentráljon kizárólag a pozitív és hasznos dolgokra, és meg fogja látni, mennyi időt és örömöt enged be ezáltal az életébe!

Fotó: Freepik.com

2.     Tegye le voksát az egyszerűen kombinálható alapdarabokra

Amikor egy üres szortírozó zsákokkal teli szekrénnyel áll szemben, emlékezzen erre az egyszerű szabályra: a legtöbbet a minőségi, időtálló, könnyen kombinálható, kényelmes és az Ön egyedi adottságait kiemelő darabokkal érhet el. Meg fogja látni, mennyivel könnyebb lesz reggelente felöltözni, ha csak olyan ruhák közül kell válogatnia, amelyeket valóban szívesen visel. Időt és idegeskedést takarít meg, a divat pedig az új hobbijává válik. Ne feledkezzen meg ugyanakkor az otthoni lezser darabokról sem, például a kényelmes melegítőnadrágról és a meleg zokniról, amelyekben kényelmesen és biztonságban érezheti magát. A szekrényét a saját elképzelései szerint rendezze át, hogy a lehető legáttekinthetőbb legyen!

Fotó: Freepik.com 

3.     Legyen a saját prioritása, és tanuljon meg nemet mondani!

Tartson egy pillanatnyi nyugalmat, amikor szüksége van rá! Felejtse el, hogy állandóan emberek, dolgok és hangok veszik körül, szánjon időt saját magára is, hogy pihenjen, rendezze a gondolatait és feldolgozza az élményeit! Vegye körül magát természettel, pozitív energiával és élvezze a nyugalmat! Ezáltal egyszerűen kapcsolatba kerülhet önmagával, és jobban tudatában lesz annak, hogy mi az, ami lényeges és élvezetes az Ön számára, és mi az, amit inkább megszokásból vagy kényszerből tesz.

Fotó: Freepik.com

4.     Törődjön a testével és az elméjével

Akárcsak az elmének, a testnek is megfelelő gondoskodásra van szüksége. Biztosítson számára sok mozgást, figyeljen oda a kondíciójára, és ügyeljen a jelekre, amelyek világosan jelzik, mikor kell lassítania, és mikor stagnál a teste. Állítson fel reggeli rituálékat, amelyekben vesz egy mély levegőt mielőtt elkezdi a napot, nyújtózkodik, és újra kapcsolatba lép a belső rendszerével, amely egész nap vezetni fogja. Az ép testben ép lélek mondás talán elcsépelt közhelynek hangzik, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a gondolat fontosságát. Vegye fel a sportruháját, és menjen el egyet futni, biciklizni vagy legalább sétálni, fülhallgató nélkül.

Fotó: Freepik.com 

5.     Fókuszáljon lénye fenntarthatóságára

A lagom természetesen nem csak az egyénről szól, hanem az egész társadalom és a bolygó javáról is, ezért elengedhetetlen, hogy elkerüljük a kicsapongást. Hasznosítson újra, vásároljon a helyi piacokon és a kiskereskedőknél, takarékoskodjon az energiával, közlekedjen többet kerékpárral és tömegközlekedéssel, és figyeljen oda arra, hogy mit vásárol. Részesítse előnyben a minőségi termékeket, amelyek sokáig kitartanak és végigkísérik az életét, bárhová is megy. A Lagom living a funkcionalitást, a hatékonyságot, a praktikumot, a kényelmet, a tartósságot és az egyszerűséget jelenti.

Fotó: Freepik.com