Hogyan és honnan jön a melltartó? A története meg fog lepni!

máj. 25., 09:16

Hihetetlen, hogy a melltartó első említése a 15. századig vezethető vissza. Mit gondol, ki állhat e legendás felfedezés mögött? Férfi vagy nő? Erről fogunk még többet megtudni a mai cikkünkben.


 

Viszlát, fűzők!

A klasszikus kosaras melltartó elődje a fűző volt, amely nemcsak divatcélt szolgált, hanem alakot is formált, akár orvosi, akár esztétikai indítékkal. Azonban ezek a fűzők nem hasonlíthatóak össze a mai viseltekkel, mivel viselőiknek a légzési nehézségek mellett komoly egészségügyi problémákat is okoztak, mint például a belső szervek károsodását. Az akkori fűző bizonyára nem valami olyasmi volt, aminek reggelente örültek.

 

Ki szabadalmaztatta a melltartót?

1889-ben Herminie Cadolle francia szabadalmat kapott arra, hogy okosan két részre osztotta a fűzőt, és négy évvel később egy cseh gyökerekkel rendelkező amerikai nő, Marie Tucek nyerte el a szabadalmat. Abban az időben azonban a melltartó felfedezése nem terjedt el a piacon.

 

Melltartómánia

Az igazi melltartóőrület 1913-ban tört ki, amikor egy fiatal amerikai nő, Marie Phelps Jacob állítólag egy bálra készülődött, és el akarta rejteni a fűző kiálló csontjait, ezért kézzel több ruhadarabot összevarrt. Az eredmény hasonlított a mai melltartókra, és nem csoda, hogy sikeres lett vele, így egy év múlva szabadalmaztatta a találmányát.

Pinterest.com

 

Az első push-up melltartók

A melltartó történetének következő mérföldköve egy férfi nevéhez fűzödik. 1943-ban a milliomos és rendező Howard Hughes tervezett egy push-up melltartót Jane Russell színésznőnek „A törvényen kívüli” filmbeli szerepéhez. Azonban a női mell kiemelésére tett kísérletek itt nem értek véget.  In 1947

Frederick Mellinger állította elő az első szivacsos melltartót, majd egy évvel később az igazi push-up melltartót.

Standard.co.uk

 

Wonderbra jelenség

A nők dekoltázsának látványa akkoriban még mindig nem volt elég a férfiaknak, és Moe Nadleronak köszönhetően megszületett a rendkívüli Wonderbra melltartó, amelynek arca Eva Herzigova volt. A nők tehát Wonderbra-t hordtak, és szexi dekoltázsuk láthatóvá vált. A Wonderbra fő célja volt megmutatni a világnak, hogy a melltartó gyönyörű divat-kiegészítő lehet. Egyetért? Mellesleg, a legendás Wonderbra megtalálható a mi kínálatunkban is.