Hogyan kell ápolni a harisnyákat és harisnyanadrágokat, hogy sokáig tartsanak?

febr. 13., 12:00

A harisnyák és a nejlonharisnyák valószínűleg a női ruhatár legkényesebb darabjai. Ismerős a helyzet – épp a kedvenc szoknyáját szeretné felvenni, de sehol nem talál egy ép harisnyát hozzá. Ha pedig felvesz egyet, egész nap azon aggódik, nehogy elszakadjon. Ismerősen hangzik? Akkor biztosan értékelni fogja a harisnyák vagy harisnyanadrágok ápolására vonatkozó tippjeinket, hogy a lehető leghosszabb ideig szépek maradjanak.



Válasszon minőségi darabot
Mielőtt megnéznénk, hogyan kell a harisnyát mosni, vegyük sorra az alapokat. Már azzal, ha jó minőségű harisnyát vagy harisnyanadrágot választ, jelentősen meghosszabbíthatja azok élettartamát. Különböző típusú anyagok léteznek, a klasszikusoktól kezdve, mint például a poliamid vagy a nejlon, egészen a fenntarthatóbbakig, mint a biopamut vagy a bambusz. Ha poliamidot választ, akkor lehetőleg olyat, amelynek nagyobb a grammsúlya, és speciálisan gyártott szálakkal rendelkezik, amelyek jobb minőségűek, és megakadályozzák a szemek elfutását is. Higgye el, hogy a népszerű ABSOLUT RESIST nejlonharisnyáink meggyőzik erről. 
 
Hogyan kell megfelelően mosni a nejlonharisnyát?
A harisnyanadrágok mosása általában nagy fejtörést okoz. Jó néhány nő inkább egyáltalán nem teszi be a harisnyáját a mosógépbe, és csak kézzel mossa. Természetesen ez is egy lehetőség. De mindenképpen érdemes tudni, hogy a mosógép nem tesz kárt a harisnyában, ha a megfelelő technikát választja, és betart néhány tanácsot:
 
·         A harisnyát mindig mosózsákban mossa, hogy ne akadjon bele a mosógép dobjába vagy más szennyesbe,
·         kímélő vagy kézi mosóprogramon, legfeljebb 30 °C-on mossa,
·         olyan folyékony mosószereket használjon, amelyek nem hagynak maradványfoltokat a ruhákon,
·         ne használjon öblítőt,
·         soha ne szárítson harisnyát szárítógépben vagy fűtőtesten.
 
Meglepő módon az öntartó harisnyanadrágot (combfixet) mosógépben is moshatja anélkül, hogy attól kellene tartania, hogy emiatt majd nehezebben tart. Éppen ellenkezőleg, a ragasztócsík tulajdonságai mosással helyreállnak, és a harisnya úgy illeszkedik majd, mint ha ráöntötték volna.
 
A harisnya tárolása
A harisnyák is megérdemelnek egy kis gondozást a tárolás során. A csúnya kis galacsinokat valahol a melltartó és a bugyi között összegabalyodva nehéz lesz megtalálni, ráadásul elég egy kis kampó a fém melltartópánton, és máris elfut a szem! A fehérnemű-rendszerező szintén praktikus eszköz, amely lehetővé teszi, hogy a harisnyáit szín vagy típus szerint különítse el. Egyszerűen hajtsa őket tekercsbe, és rakja felállítva egymás mellé. 
 
Elfutott szem a harisnyán – mi a teendő?
Még ha tökéletesen vigyáz is a harisnyára, előbb-utóbb egy lyuk vagy egy elfutott szem szegheti kedvét. A lyukas harisnyák vagy harisnyanadrágok kezelésének több módja is van. Bevetheti a régi jó hajlakkos vagy körömlakkos trükköt, hogy a szakadást egyszerűen lekezelve állítsa meg. Ha pedig épp nincs kéznél egyik sem, nézzen szét további tanácsaink között egy régebbi cikkünkben.
 
Érdekli, hogyan vegye fel a nejlonharisnyát károsodás nélkül? Ne hagyja ki a hasznos trükköket tartalmazó cikkünket.