Hogyan küzdjünk meg a kellemetlen lábizzadással?

márc. 3., 15:51

Az izzadás egy a testben lezajló természetes folyamat, amely a szervezetünk megfelelő termoregulációjáért felelős. Nincs ember, aki ne izzadna. Akár a nyári hőségtől, akár fizikai megterhelés vagy stressz hatására, testünk az izzadságmirigyek által kibocsátott izzadtsággal hűti le magát. 


Vannak azonban, akik túlzott izzadástól szenvednek, ún. hyperhidrózisban, amelynek következtében több izzadságot termelnek, mint kellene. Ez természetesen kellemetlen következményekkel jár.   

A lábizzadást a populáció nagy része jól ismeri, hiszen nem csak a hyperhidrózisban szenvedő személyeket érinti. Az ok általában nagyon egyszerű - rosszul megválasztott zokni vagy cipő. Ha valóban csak ennyiről van szó, könnyen kezelhetők a tünetek. Az első lépés a funkcionális lábfejfedő és a minőségi anyagból készült cipő. 

 

Miért olyan kellemetlen a lábizzadás?Női zokni DRY&COOL technológiáva

Nem csak a kellemetlen párás és nedves lábakról van szó. A kibocsátott izzadtság a bőrön marad, lebomlik, és kellemetlen szagok forrása lesz. A kínos lábszag pedig sok kényelmetlenséget okoz. Ez a többé-kevésbé kozmetikai probléma azonban akár a lábgomba kifejlődéséhez is vezethet, amely már valóban nehezen leküzdhető nehézséget jelent.  

Épp a lábgomba a legrettegettebb következmény. A bőrön élő baktériumok kihasználván a nedvesség adta lehetőségeket kellemetlen szagokat és a gomba elszaporodását okozzák. Ezért kell, hogy lábainkat szárazon tartsuk. A funkcionális alsónemű, ez esetben a DRY & COOL zokni épp ebből az okból lett kifejlesztve. Antibakteriális, és lábait egész nap szárazon tartja.

 

Hogyan akadályozzuk meg a lábizzadást?

Jó hír, hogy az izzadást az esetek döntő többségében meg lehet fékezni. Sok hagyományos készítmény és népi recept létezik, amelyek segítségével szembeszállhat a lábizzadás és a kellemetlen szagok okozta nehezségekkel anélkül, hogy orvosi beavatkozás alá vetné magát. Az első dolog azonban, amelyet mindenképp be kell tartania, a megfelelő higiéna és a tiszta zokni. Mit értünk megfelelő higiéna alatt? Lehetőségeinkhez és szükségleteinkhez mérten való lábmosás. Ha kell, akár naponta többször is. Mindig húzzunk tiszta zoknit. Kiváló választás a bambusz zokni, amely elnyeli az izzadságot és a szagokat.  

Hasznosak nagymamáink receptjei is, mint például a tölgyfaleveles vagy a zsályás lábfürdő. Ettől fájdalmasabb és drágább módszer az orvosi beavatkozás. A víz ionoforézisa meggátolja az izzadás képződését 1-2 hónap erejéig, botulotoxin alkalmazása még tovább, ez azonban egy extrémen fájdalmas beavatkozás. Így ha nem szenved súlyos hyperhidrózisban, mi a higiéna terén való odafigyelést és a minőségi zoknikat ajánljuk.