Hogyan mossuk a fehér színű fehérneműt, hogy sokáig szép maradjon?

júl. 24., 09:30

„Hogy a fehér fehér legyen” – a szlogent tán mindannyian jól ismerjük a tévéből. Ennek ellenére újra és újra ott állunk a mosógépnél a frissen kimosott fehér színű fehérneműinkkel, és feltesszük magunknak a kérdést, hogyan lehetséges az, hogy ismét kezd beszürkülni? Mit tehetünk annak érdekében, hogy a fehér ruhák (és nemcsak a fehérneműk) a lehető leghosszabb ideig ragyogó fehér színben pompázzanak?


A fehér színű fehérneműk mosása

Természetesen a fehér színű fehérneműt kézzel is moshatja, ami talán kímélőbb, de nagyobb mennyiségű ruha esetén hosszadalmasabb is. Az olyan ruházatot, mint a női alsók, ideális esetben 40 °C-on mossa, az erősen elhalványult vagy szennyezett fehér zoknit pedig nyugodtan moshatja 60 °C-on is. A legjobban akkor teszi, ha az adott ruhadarab címkéjén feltüntetett utasítások szerint jár el, különösen a speciális fehérnemű esetén, mint például a hálóingek vagy épp a fűzők.

 

Hogyan mossuk a fehér melltartóinkat?

A fehér melltartókkal óvatosan bánjon – elegendő nekik a kézi mosás is, azaz a maximum 30 °C-os hőmérséklet. Ahhoz, hogy a lehető legtovább maradjanak szépek és megőrizzék a formájukat és színüket is, a mosás előtt tegye be őket speciális mosózsákba. A finom, csipkés darabok esetén a mosózsák egyenesen kötelező.

Tippünk: Olvasson még többet arról, hogyan mossuk helyesen a melltartókat.

 

Milyen mosószert használjunk a fehér színű fehérneműinkhez?

Használjon fehér ruhákhoz való mosóport, amely fehérítőanyagokat és világosítószereket tartalmaz. Ha a fehérneműt közvetlen napfényen hagyja megszáradni, ügyeljen a klóralapú fehérítőszerekre, mivel ezektől a fehérnemű besárgulhat. Az öblítőszereket lehetőleg kerülje – miattuk ugyanis a fehérnemű hajlamos beszürkülni vagy besárgulni, különösen azonban a melltartók finom, rugalmas anyagának egyértelműen nem tesz jót.

 

Hogy elkerüljük a fehér színű fehérneműk beszürkülését

Gondosan betart minden ajánlást, mégis beszürkülnek a fehér ruhadarabjai? Ennek oka lehet a mosógépben lerakódott mészkő is, és az ezzel összefüggő, túl kemény és magas vastartalmú víz. A vízkövet a mosógépből könnyen eltávolíthatja ecetoldattal, amelynek hatását tovább erősítheti szódabikarbóna vagy citrom hozzáadásával. Az oldatot öntse a mosógépbe és indítson el egy „üres” mosást, a lehető legmagasabb hőmérsékleten. Az ecet egy nagyon olcsó, hatékony és ökológiai segítőtárs, amely a háztartásban könnyen felveszi a harcot a zsírossággal, a vízkővel, a penésszel és a piszkos ablakokkal.

A Bellinda cookie-kat használ a legjobb szolgáltatások nyújtásához. A folytatással beleegyezik a cookie-k használatába a Bellinda weboldalán. Olvasson tovább