Hogyan öltözzünk fel nyáron az irodába, hogy egyidejűleg betartsuk a szabályokat és ne is süljünk meg?

júl. 29., 12:24

Amint beköszönt a nyár és elérjük a hőmérséklet-rekordokat, az irodai dolgozók túlnyomó többsége szenved az előírt dress code-ok miatt. Nem kis fejtörést okoz ugyanis, hogy egyszerre öltözzünk a szabályoknak megfelelően és ne is legyen melegünk. Összeállítottunk az Ön számára néhány tippet és trükköt, amelyeknek köszönhetően az irodában töltött nyári időszak elviselhetőbbé válik.


Nyáron a hölgyek az irodában a párás napokon gond nélkül megengedhetik maguknak a topok, blúzok és ujjatlan ruhák viselését is, hasznos lehet azonban, ha mindig kéznél van egy szép zakó vagy kardigán egy esetleges ügyféltalálkozóra. Biztosan ismerős a kellemetlen érzés, amikor nyáron 30 Celsius fokban olyannyira ránk tapad a feszes blúz vagy a kosztüm, hogy legszívesebben ott helyben átöltözne fürdőruhába, hogy fejest ugorjon a medencébe.

 

Tegye le voksát a kellemes anyagok mellett

Ahelyett, hogy nem légáteresztő darabokban szenvedne, javasoljuk, hogy inkább olyan könnyebb anyagokat válasszon, mint például a pamut, a len vagy a selyem, vagy épp ez utóbbinak lágyabb változata, amely ráadásul még hűteni is képes a nyári időben. Másrészt azonban az izzadtságot már nem tudja olyan jól felszívni, aminek következtében sötét foltok alakulhatnak ki.

 

Lazább szabásvonalak a szűkített darabok helyett

A gyengédebb nem szerencsére a nyári darabok terén számtalan szabásvonal közül választhat. Valaki jobban érzi magát egy feszes ceruzaszoknyában, mások azonban a lazább fazonú szoknyákat részesítik előnyben. Őszintén szólva, az iroda zárt terében éppen ezeket fogja a leginkább díjazni. A lazább fazonú ruhák esetén ügyeljen arra, hogy ne keltsenek túlzottan bohém benyomást.

 

A bőr felfedése mehet, de csak mértékkel

Érthető, hogy a nyár folyamán hajlamosak vagyunk spórolni a ruházatunk anyagával és időnként bőrünk nagyobb felületét szabadon hagyni, mint ami egyes irodákban elfogadott. De a kérdés az, mi a megfelelő mérték? Magunk között szólva, a miniszoknyát és a közvetlenül a popsi alatt végződő rövidnadrágokat inkább felejtse el. Hasonlóképpen nem való az irodába a hátat egyáltalán nem fedő ruha, a pánt nélküli top vagy bármilyen átlátszó anyag viselése. Ami a ruházat színét illeti, nyáron a legjobban működik a semleges árnyalatok skálája a fehérrel, a bézzsel vagy a khaki színnel az élen. Ezzel ellenkezőleg, a fekete viselését próbálja a minimumra csökkenteni.

 

Meztelen lábak nyáron – faux paus vagy megszokott dolog?

A nejlonharisnya viselése a nyár folyamán fontos téma. Az etikett és a vállalati dress code előírások legnagyobb részénél a nejlonharisnya viselése a ruhához és szoknyához szükséges. A harmincöt fokos melegben azonban a cégek nagy része e tekintetben engedékenyebb, mint például a bankok vagy a biztosítótársaságok. Ezzel szemben az ügyvédi irodák legtöbbször szilárdan kiállnak az előírt dress code mellett és nem tolerálják a nejlonharisnya hiányát a hölgyek esetében. Ha azonban a nejlonharisnyát otthon hagyja, és nyitott balerinacipőt vesz fel, a manikűrjének tökéletesnek kellene lennie. Ahhoz, hogy lábai még a nagy melegben is frissek maradjanak, nem javasoljuk a balerinacipő vagy egyéb félcipő mezítláb történő viselését, inkább válassza titokzoknijainkat, amelyeket pontosan az ilyen típusú lábbelikhez terveztek.

 

Habár ez igazságtalan lehet, az urak számára nyáron nem biztosítanak ilyen engedményeket, mint a hölgyeknek, így a nyarat hosszú nadrágban és hosszú ujjú ingben kénytelenek átvészelni. Szerencsére egyes cégek együttérzőek, és a nagy hőség idején engedélyezik a rövid ujjú ingek viselését is. A legfontosabb azonban, hogy az ing a lehető legjobban légáteresztő legyen, amit épp a tiszta pamutból készült minőségi ing biztosít.

 

Amit semmiképp se viseljen nyáron az irodában:

  • Flip-flop papucs
  • Rövidnadrág
  • Crop top (a lambadára emlékeztető top)
  • Golf pólók

 

A kreatív ügynökségeknél vagy a lazább vállalati kultúrával rendelkező munkahelyeken, ahol nem ragaszkodnak annyira a dress code-hoz, a fent említett darabokkal elég gyakran találkozhat a nyár folyamán. Ez azonban természetesen nem jelenti azt, hogy az ügyfelek és a fontos személyiségek a cég szakterületéről megértést is tanúsítanak az ilyen dolgoknak. A fontos találkozókon ezért mindig jó megjelenést kellene tükröznie, még ha bármit is felvehet az irodába.