Hogyan tisztítsuk ki hatékonyan az elménket? Próbálja ki a természetben való alvást, a gyalogos zarándoklatot vagy a csendterápiát!

aug. 16., 12:00

Ahogy a háztartásunknak, úgy a fejünknek is szüksége van időnként egy alapos rendrakásra. De mi van akkor, ha nem szeret a tengerparton pihenni, és a gondolatai papírra vetése sem tűnik elégnek? Semmi gond. Léteznek kevésbé hagyományos módszerek is az elme megnyugtatására és az önmagunkhoz való visszatérésre. Seprűnyelet a kézbe és már kezdődhet is a takarítás!


Forrás: Unsplash

Az emberi agy másodpercenként körülbelül 11 millió különböző információt dolgoz fel, miközben a tudatunk ezek közül csupán 40-50-et vesz fel. Ez még így is egy elég nagy szám, nem gondolja? Ha ehhez hozzávesszük a napi gondokat és azt a tényt, hogy naponta 6200 különböző gondolat fut át a fejünkön, a rendszeres elmetisztítás valóban szükségesnek tűnik.

Sokak számára a legjobb módja annak, hogy kiszellőztessék a fejüket, ha sportolnak, sétálnak a természetben vagy kerti munkát végeznek. Röviden: olyan tevékenységekkel foglalatoskodnak, amelyek során az agy pihen, a test pedig aktivizálódik. Az elme újraindításának azonban sokkal több módja van. Vessünk egy pillantást a legérdekesebbekre:

Gyalogos zarándoklat

A világon számos olyan zarándokhely van, ahová évente több százezer ember látogat el a világ minden tájáról. Egyesek vallási okokból, hogy egyszer az életben kipipálják a zarándoklatot, mások spirituális okokból. Aztán ott vannak azok, akiket túlterhel az anyagi világ, a munka vagy a mindennapi élet, és egy kicsit más módon szeretnének kikapcsolódni. Így hát kényelmes cipőt húznak, bepakolnak egy kis hátizsákot, és elindulnak egy kalandos útra, ahol az egyetlen feladatuk, hogy eljussanak A pontból B pontba.

Forrás: Unsplash

A leghíresebbek közé tartozik a Szent Jakab zarándokút, a Rómába vezető Francia út és a Jeruzsálembe vezető zarándokút. Európában a leghíresebb a Szent Jakab zarándokút, az ún. „El Camino”, amely akár 10 nap alatt is bejárható. Ha teljesen egyedül indul zarándokútra, nemcsak az elméje tisztul ki, hanem lehet, hogy teljes mértékben átértékeli majd az életét és új látásmódra tesz szert a világot illetően.

Tippünk: A kényelmes ruházat elengedhetetlen, akár egy kisebb túrára, akár egy nagyobb zarándoklatra indul. Fedezze fel új leggings kínálatunkat, amely azonnal kedvenc társává válik.

Sátorban alvás

Megvan a maga varázsa egy természetben eltöltött éjszakának is. A bivakolás során ugyanis szinte bárhol alhatunk, akár egy nemzeti parkban is. Azaz feltéve, hogy reggelre nem marad Ön után a nyoma sem. Napközben elfárad egy túrán, este elalszik a csillagok alatt, reggel pedig a felkelő nap csiklandozza majd az arcát. Egy egyszerű módja annak, hogyan támadjanak új gondolataink és kicsit kizökkenjünk a mindennapi mókuskerékből.

Csendterápia és jóga

El tud képzelni egy olyan nyaralást, ahol egy hétig egy szót sem szól? A csendes elvonulások, melyeket jóga és meditáció kísér, erőteljes átalakító élményt ígérnek, és időt arra, hogy teljesen elköteleződjön önmaga és belső énje irányában. Magyarországon csendes elvonulást - 3 napostól az 1 hetesig -  több üdülőhely is kínál (pl. Szob, Dömös, Somogyvámos), de a világ minden táján szerveznek hasonló üdüléseket. Lélektisztító utazásra mehet például Portugáliába, Spanyolországba, Indiába vagy épp Balira is.

Sajátítson el egy új készséget

Mindig is szeretett volna megtanulni zongorázni, vagy vászonképeket festeni? Nincs is jobb alkalom elkezdeni, mint most azonnal. Ezáltal nemcsak új készségeket tanulhat, de az agya is remekül kipihenheti magát. Amikor valami újat tanulunk, méghozzá kreatív dolgot, az agyunk egy teljesen más részét vesszük igénybe, amelyet általában nem használunk annyira.

Utazzon el valahova hosszabb időre

Ha a munkája lehetővé teszi, azaz kivehet akár egy hónap szabadságot is, vagy távmunkában (otthonról) dolgozhat, menjen el hosszabb időre valahová. Az új környezet és az új ingerek visszaadják az elvesztett energiát és megtörik a mindennapi sztereotípiákat. A legkedveltebb úticélok közé tartozik például Tenerife, Portugália vagy épp Madeira.