Hogyan törődjünk megfelelően melleinkkel – nemcsak a terhesség alatt?

szept. 25., 13:23

A mell a nőiesség jelképe, így nem csoda, hogy minden nő feszes és gyönyörű mellekre vágyik. Bár a mellek alakját természetes módon nem tudjuk megváltoztatni, az egészségüket és szilárdságukat befolyásolhatjuk a megfelelő ápolással. Mi tartozik az alapvető mellápolás körébe és hogyan ápoljuk kebleinket a várandósság alatt?


1. Alapvető emlőápolás

 

Melleink önvizsgálata és mammográfia

A mellrák Magyarországon a nők egyik leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedése. Noha az emlőrákot nem lehet megelőzni vagy megakadályozni, a korai felismeréssel teljes mértékben gyógyítható. Az alapvető emlőápolásnak ezért mindenekelőtt rendszeres mellvizsgálatot kell tartalmaznia, mivel az egészséges mellek egyet jelentenek a gyönyörű mellekkel. A modern orvoslásnak köszönhetően minden 45 évesnél idősebb hölgy számára lehetőség nyílik az emlővizsgálatra mammográfiai szűrés (mammográf) segítségével, amelyet a biztosítótársaság teljes mértékben fedez. Ezt azonban csak kétévente végzik, amely idő alatt viszont az emlőszövetben sok változás történhet. Az orvosok ezért azt javasolják a hölgyeknek, hogy a köztes időszakban végezzék el az emlő önvizsgálatát, ideális esetben pedig ezt tegyék havi rituálévá. Ugyanígy minden 45 év alatti nő esetében is, mivel épp az önvizsgálat az egyetlen módja a daganat időben történő kimutatásának.

 

Krémek és olajok

A piacon számtalan krém, gél és olaj kapható, amelyek szilárdabb és nagyobb kebleket ígérnek. Az ilyen termékektől határozottan ne várjon csodát, de azért ne is ítélje el őket. Ugyan nem válunk Pamelává tőlük, de legalább hidratálják kebleinket és megadják nekik a szükséges rugalmasságot. A mell rugalmasságát elősegítik a növényi olajok is, különösen az olíva- vagy szezámolaj, amely védi a bőrt az idő előtti öregedéstől, és amelyet széles körben használnak az ájurvédában is. Az emlő hidratálását nyugodtan kapcsolja össze egy finom masszázzsal – ezáltal stimulálhatja a nyirokrendszert és a vérkeringést. Gondoljon arra, hogy az olajban található értékes anyagok a legjobban vízzel kombinálva szívódnak fel a bőrbe, ezért a legideálisabb, ha közvetlenül zuhanyzás után alkalmazza azokat.

 

Óvakodjunk a fedetlen keblekkel történő napozástól

Azt mondják, már napi 20 percnyi napozás is elegendő a szükséges mennyiségű D-vitamin termelődéséhez, és ahhoz, hogy bőrünk egészséges színt kapjon. Az arcbőr és a dekoltázs azonban testünk egyik legérzékenyebb bőrfelülete, amely egyáltalán nem hálálja meg, ha rendszeresen erős napsugárzásnak teszi ki. Épp ellenkezőleg, nagy valószínűséggel idő előtti ráncosodás jelentkezik majd, hegek vagy pigmentfoltok, a legrosszabb esetben pedig maga a bőrrák. Ha tehát a lehető leghosszabb ideig szeretne szép dekoltázzsal büszkélkedni, kerülje a topless napozást, és ami a legfontosabb: használjon kiváló minőségű, magas faktorszámú fényvédő krémeket.

 

A megfelelő melltartó viselése

Az alapvető mellápolás szerves részét képezi a megfelelő melltartó viselése is, amelyet a nők csaknem 80%-a figyelmen kívül hagy. A rosszul illeszkedő melltartó szorítás nyomokat, bőrproblémákat, hátfájást vagy gyulladást okozhat a nyirokáramlás és a toxinoktávozás akadályozásának következtében. A melltartó kiválasztása az alapos méréssel és a megfelelő méret felismerésével kezdődik, amiben segítségére lehet következő cikkünk: Hogyan válasszuk ki a megfelelő melltartóméretet? Ezenfelül tudni kell helyesen felpróbálni a melltartót? Hogyan próbáljon fel helyesen egy melltartót?

 

2. A mell ápolása terhesség alatt

A terhesség alatt számos hormonális és fizikai változás történik a női testben, különösen a mellben, amely ebben az időszakban sokkal érzékenyebb és nagyobb. A töréspont durván a 6. hónapban kezdődik, amikor a nőgyógyászának ellenőriznie kellene, nem fordultak-e befelé mellbimbói. Ezek különböző formájúvá és méretűvé válhatnak, a szoptatás megkezdéséhez azonban elengedhetetlenül fontos, hogy kilépjenek a bimbóudvar fölé. Ha viszont ez nem következik be még a terhesség 25. hetére sem, beszélje meg orvosával az ún. formázó alkalmazásának lehetőségét.

 

 A különösen érzékeny mellbimbó okozta fájdalom enyhíthető kis mennyiségű, 100%-ban természetes juh-lanolinnal, amely nagyszerűen puhává teszi és felkészíti őket a szoptatásra. A terhesség alatti és a szülés utáni mellápolás nagyon fontos részét képezi a helyes, és főként praktikus melltartó viselése is. A klasszikus szoptatós melltartón kívül jó szolgálatot tesz a sportmelltartó is, konkrétan például az Easy Bra nevű darabunk.

 

A bővebb információkért és tippekért, milyen melltartót válasszunk a terhesség alatt, tekintse meg a melltartókról és szoptatásról szóló cikkünket.