Kényelmes menstruáció? Tudja meg, hogyan érezheti magát jobban azokon a napokon

jún. 20., 12:00

Azok a napok, amikor „vendégünk van”, pirosbetűs napok – hívjuk bárhogy is a menstruáció napjait, valószínűleg minden egyes hónapban csak egyetlen kívánsága van a nőknek ilyenkor: csak ne fájjon annyira a hasunk, és normál módon tudjuk végigcsinálni az egész napunkat. Hogyan is tehetnénk a lehető legkellemesebbé ezt az időszakot, hogy ne csak egy szükséges rosszként éljük meg? Merítsen ihletet tippjeinkből!


Hangulatingadozások, fáradtság, erős alhasi fájdalom... ezek mind olyan tünetek, amelyek határozottan nem teszik kellemesebbé a menstruációt. Azonban minden test más és más, és míg az egyik nőnél a menstruáció felboríthatja a normális napi működést, addig egy másik lehet, hogy észre sem veszi, hogy épp menstruál.

Menstruáció és életstílus

A menstruációs ciklus az élet során változik, a lefolyását pedig számos tényező befolyásolja, amelyek közül az egyik az életmód. A menstruáció időszaka általában 5-7 napig tart, és az, hogy a ciklus hátralévő napjaiban hogyan gondoskodik magáról, jelentős hatással lesz rá. Vegyünk mindent szépen sorra, és vizsgáljuk meg először is a menstruációt megelőző időszakot, ami talán nem is kell, hogy olyan szörnyű legyen, amilyennek tűnhet.

Forrás: Unsplash

Az a bizonyos PMS nevű rém

Sok férfi úgy tekint a menstruációra, mint „arra a hétre” a hónapban, amikor a nő ingerlékeny, nem tudja, mit akar, tömi magába a csokoládét az ágyban.  Amíg néhányuk nem tisztázza a tévedést, hogy az igazi pokol már egy vagy két héttel előtte kezdődik, és premenstruációs szindrómának hívják. Ez a leggyakrabban fáradtságban, hasi, fej- és ízületi fájdalmakban, valamint pszichés kellemetlenségekben nyilvánul meg, amelyeket a nők akár 80%-a tapasztal. Ha nem akar azonnal gyógyszeres kezeléshez folyamodni a tünetek enyhítésére, olvasson tovább.

 5 tipp a kényelmesebb napokért

  1. Kiegyensúlyozott étrend

Az egyik első lépés a kényelmesebb menstruáció felé az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás és az elegendő vízfogyasztás. Mindannyian szeretünk időnként picit bűnözni, de ha az étrendünkben a zsíros vagy cukros ételek dominálnak, az nem sok jót fog hozzátenni a napjainkhoz. Próbáljon meg rostban és vitaminokban gazdag ételeket – gyümölcsöket, zöldségeket, dióféléket, magvakat, halat – beiktatni az étrendjébe.

A magnéziumtartalmú élelmiszerek, például a banán, a datolya, a spenót vagy a mandula segíthetnek a fájdalom és a görcsök enyhítésében. Az alkohol, a koffein és a dohányzás is negatívan hat a PMS-re és a menstruáció lefolyására.

Forrás: Unsplash

  1. Gyógynövények

A menstruáció alatt a nők számára előnyös hatású gyógynövények közé tartozik a Réti palástfű és a Közönséges orbáncfű. A koreai ginzeng szintén valóságos kincs a gyógynövények között, amely segíthet az energia növelésében és az érzelmi egyensúly helyreállításában.

  1. Mozgás

Valószínűleg már sokszor hallotta, hogy a testmozgás egészséges, és nem is kell folyton erről beszélni. Az a fontos, hogy rendszeresen végezze és rátaláljon arra a fizikai tevékenységre, amely örömmel tölti el. Például a jóga, az úszás vagy egy pihentető séta a természetben nagyszerűen enyhíti a fájdalmat a PMS alatt.

  1. Kiadós alvás és kevesebb stressz

Az alvási szokásai is nagy hatással lehetnek arra, hogy hogyan érzi magát a ciklusa alatt. Csupán napi 5 órát alszik, és mindennap óriási stressznek van kitéve a munkahelyén? Akkor valószínűleg sem Ön, sem a ciklusa nem csattan ki az örömtől. Próbáljon meg naponta legalább 7-8 órát aludni, és gondolkodjon el azon, hogy miért van terítéken a stressz mindennap, és hogyan tudná kiküszöbölni.

A gyakorlatban ez például abban nyilvánulhat meg, hogy NEMET kell mondania az új projektekre, csökkentenie kell a munkaidőt, nem kell fenntartania a mérgező kapcsolatokat, vagy akár meditációba is kezdhet.

  1. Kényelmes menstruációs segédeszközök

A menstruációs segédeszközök megváltoztatása is kényelmesebbé teheti a menstruációt. Ha eddig menstruációs tampont vagy betétet használt, lehet, hogy itt az ideje változtatni. A menstruációs csészék mellett az utóbbi időben a menstruációs bugyik is slágerré váltak. És nem csoda – kényelmesek, megbízhatóak, némelyikük pedig még jól is néz ki. Érdekli Önt, hogyan működnek és miben jobbak, mint például a klasszikus tamponok? Minden szükségeset megtudhat a cikkünkből.

Úgy döntött, ad egy esélyt a menstruációs bugyinak? Fedezze fel termékkínálatunkat, és válasszon olyan minőségi menstruációs bugyit nappalra vagy éjszakára, ami Önnek is megfelel.