Organikus pamutból készült ruházat. Melyek az előnyei és miért tartsunk belőle mi is a ruhatárunkban?

febr. 26., 08:34

A pamut az egyik legelterjedtebb textilanyag, és a 19. században még a teljes termelésének 80%-át tette ki.  Az utóbbi években azonban termesztése vitákat váltott ki, és felváltotta az úgynevezett biopamut, amely sokkal környezetbarátabb. Miért adjon esélyt Ön is a biopamutnak?


Amikor egy klasszikus pamut pólót veszünk fel, el sem tudjuk képzelni, hogy a gyártása mekkora terhet jelenthet a természet számára. A pamut hagyományos növény, amelyet ősidők óta termesztenek a melegebb térségekben – a legnagyobb pamutültetvények Törökországban, Kínában, Indiában, illetve Afrikában vannak. 

 

A klasszikus pamut termesztése megterheli a természetet

A termesztése azonban sok buktatóval jár. A pamutnak ugyanis a növekedéséhez specifikus feltételekre van szüksége, sok vízre, ugyanakkor pedig kellő ellenálló képességre a kártevők ellen, amelyek szeretik megtámadni. A géntechnológiával módosított pamut ugyan mindezt jobban kezeli, a termesztésének környezetre és biológiai sokféleségre gyakorolt hatása pusztító. 

 

Ruházat „egy csipetnyi kémiával”

Ha ehhez hozzáadjuk a műtrágyázást, a növényvédőszerekkel történő permetezést és a vegyszeres kezelést magát a feldolgozást megelőzően és követően, megállapíthatjuk, hogy egy szép ruhadarab helyett inkább vegyszert viselünk. Nem csoda hát, hogy az organikus, vagy más néven fair trade pamut az utóbbi időben egyre inkább elterjedt kifejezéssé vált. 

 

Mit nevezünk biopamutnak?

Az organikus pamutot természetes úton termesztik és kizárólag természetes erőforrásokat használnak fel a termesztéséhez és a feldolgozásához. Ahhoz, hogy a pamut BIO tanúsítvánnyal rendelkezzen, peszticidek nélkül kell termeszteni legalább 3 évig, és az ökológiai termelésre vonatkozó nemzetközi előírásokkal összhangban kell feldolgozni. A fair trade pamut termesztése során a gazdálkodók természetes védekezéseket alkalmaznak a kártevők ellen, minőségi komposzttal trágyázzák, és általában kézzel gyűjtik be, ha pedig festik, akkor kizárólag természetes anyagokkal. 

 

Kényeztesse magát biopamut fehérneművel

A biopamutból készült ruhadarabok vásárlásával hasznos lépést tesz nemcsak a természet irányába, hanem saját egészségéért is. Ha pedig ráadásul érzékeny a bőre, a biopamutból készült fehérnemű egyáltalán nem számít szeszélynek, hanem a megfelelő öngondoskodás jele. Mi a Bellindánál sem vagyunk közömbösek a természet iránt, ezért mindjárt több biopamut fehérneműt is beszerezhet nálunk az ECO SMART sorozatból.