Örökké hideg láb? Mi tudjuk, hogyan vethet neki véget

dec. 8., 13:53

Gyakran szenved a hideg lábak érzésétől? A téli időszakban ez a szervezet normális reakciójának tűnhet, azonban az ok nem csak a megfázás lehet. Mi befolyásolja ezeket a problémákat és hogyan előzhetjük meg az örökké hideg láb szindrómát?


Milyen okok állhatnak a hideg láb érzetének hátterében?

Időről időre mindannyiunknak hideg a lába, különösen a hideg hónapokban találkozhatunk gyakrabban ezzel a problémával – átfagyottan érünk haza odakintről, és kedvünk lenne máris egy forró vízzel teli fürdőbe meríteni végtagjainkat.

 

Egészségtelen életmód és ülőmunka

Sok embernek azonban beltérben és az időjárástól függetlenül is olyan hideg a lába, mint egy jégkocka, és ennek számos oka lehet. A rossz vérkeringésű végtagok, tehát az összehúzódó erek oka lehet az egészségtelen életmód (egészségtelen táplálkozás, dohányzás, gyakori alkoholfogyasztás, stb.), de az ülő helyzetben történő munkavégzés is, amely akadályozza a vérkeringést.

 

Stressz

A hideg lábak érzését azonban gyakran a stressz is kiválthatja. Ha hosszantartó mentális kellemetlenségekben szenved, a szervezet természetes védekező reakciója, hogy adrenalint pumpál a véráramba. Ez aztán a periférián lévő erek szűkülését idézi elő, mivel igyekszik energiát megtakarítani és felkészíteni a testet a harcra.

 

A legjobb, ha orvoshoz fordul, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az örökké hideg lábak nem véletlenül egy súlyosabb betegség tüneteit jelentik-e. Addig is, hogyan segíthet saját magán? Engedje meg, hogy néhány jótanáccsal szolgáljunk.

 

1. Tartsa melegen magát

Igyekezzen egészében véve melegen tartani magát. Otthon és a munkahelyen egyaránt viseljen zárt papucsot és melegebb zoknit – csodálatosan felmelegíti például a SOFT zoknink! Amikor kimegy a szabadba, mindig viseljen inkább egy réteggel több ruházatot.

 

2. Mozogjon!

Egész nap a számítógép előtt ülve dolgozik? Tartson rendszeres szüneteket, amelyek során végezzen nyújtó gyakorlatokat, vagy legalább iktasson be egy rövid gyaloglást. Ülőmunka esetén fontos a rendszeres testmozgás, illetve a véráram serkentése, nemcsak a lábakban, hanem az egész testben.

 

3. Járjon szaunába

A szauna egészségügyi előnyeiről már biztosan hallott. A szervezet erős felmelegedésekor a káros toxinok kiválasztódnak a testből, a szervek perfundálódnak és javul a vérkeringés, ami állítólag a hideg láb szindrómára is pozitív hatással van.

 

4. Fogyasszon meleg(ítő hatású) ételeket és gyógynövényeket

Próbáljon olyan élelmiszereket beiktatni az étrendjébe, amelyek természetes módon melegítenek fel, mint például a gyömbér, a fokhagyma, a fűszerek közül pedig például a chili, a fahéj, a kurkuma vagy a bazsalikom.