Ősz a hygge ritmusában: Teremtsen nyugodt skandináv hangulatot otthonában!

okt. 21., 08:08

Hogyan készüljünk fel az őszi havas esőre és a lehangoló, ködös időjárásra? A válasz egyértelműen: hygge! A dán életmódról azt mondják, hogy állítólag a boldogság titkos receptje, és nem csoda, hogy az egész világ megkedvelte. Készítsen hát Ön is magának egy finom bögre forró teát, vegyen fel vastag zoknit és merítsen ihletet a hamisítatlan skandináv életérzésből.


A hygge, avagy a jó közérzet receptje 
Képzelje el, hogy betér egy hangulatos kávézóba, ahol a sütemények mámorító illata és mosolygós személyzet fogadja. Mindjárt az első korty kávéval Önt is megszállja az abszolút nyugalom érzése. Vagy, hogy a tábortűznél ül a szeretteivel, barátaival, burritókat süt, a takarón kívül pedig vicces történeteket is megosztanak egymással. Egyesek mindezt a béke nyugodalmas pillanatainak, a dánok pedig Hygge-nek hívják. A Hygge az otthon melege, a kellemes hangulat és a biztonság érzése. A Hygge nem írható le szavakkal, a Hygge-t érezni kell. Olvasson hát tovább és élje át velünk!
 
1. A kényelem az első helyen
A hygge nem arról szól, mit csinálunk, hanem arról, hogyan érezzük közben magunkat. Minden dán család alapfelszereltségébe beletartoznak a kellemes anyagok, amelyekbe otthon beburkolózhatnak, hogy melegen tartsák magukat. A puha plédek, bolyhos takarók, kényelmes párnák, flanel pizsama vagy bolyhos zokni az esős napokon legjobb társainkká válnak.
 
2. Világítsa meg otthonát
A nappali fény és a napsütés hiánya nyomasztó is lehet. A mesterséges fény lámpák, lámpások, gyertyák és lampionok formájában ugyan nem lát el minket a szükséges D-vitamin-mennyiséggel, de gondoskodik arról, hogy sokkal jobban érezzük magunkat otthon. A gyertyákat eközben nemcsak este gyújthatja meg - még egy reggelinek is a pislákoló fényekkel a háttérben megvan a maga varázsa. Próbálja ki például a természetes gyertyákat a sütőtök, a fűszerek vagy a tűlevelűek illatával!
 
3. Tegyen egy kört a Hygge-vel
A Hygge fogalmához a világban sok minden kapcsolódik, a főzést és az ételeket is beleértve. Ennek eredménye azonban nem annyira az étel íze és a konkrét receptek, hanem inkább a melegítő és jóleső érzés, amelyet az étel nyújt. A tipikus hygge-ételek közé tartoznak a tartalmas levesek, a színes zöldség curry vagy épp a házi gyümölcsös sütemények. 
 
4. Osztozzon
A dánok imádják a barátokkal közösen eltöltött vacsorákat és általánosságban véve jól érzik magukat, ha megvendégelhetnek valakit. És semmi sem jobban hygge, mint az őszi szezonális alapanyagokból elkészített finom fogásoktól roskadozó asztal, amelyeket a környezetünkből a legkedvesebb emberekkel együtt fogyaszthatunk el. Lehet, hogy a bezárt bárok és éttermek senkit sem töltenek el örömmel, de mikor lenne jobb alkalmunk arra, hogy esténként végre egy jót társasjátékozhassunk?
 
5. Vegye körül magát könyvekkel
A tipikus közhelynek, amely arra buzdít, hogy az esős időben meleg takaróba burkolózva, egy bögre teával a kezünkben olvassunk el egy jó könyvet, igenis van létjogosultsága. Nem számít, hogy az épp egy romantikus lányregény, vagy egy északi detektív történet - az olvasás során új gondolataink támadnak, és eláraszt bennünket a belső nyugalom. Különösen passzolnak a hygge stílusához az antikváriumból zsákmányolt ritkaságok, amelyeket áthat a történelem illata és a történet ereje.