Otthoni edzés: Hogyan tehetjük hosszú távon is szórakoztatóvá?

júl. 7., 12:00

Bár a járvány alábbhagyott, az új szokásokhoz való alkalmazkodás a mai napig tart. A nappalik nemcsak irodákká, hanem edzőtermekké is váltak. Ha Ön is főleg otthon szokott edzeni, és inkább elkerüli a zsúfolt fitnesztermeket, olvasson tovább. Tippeket adunk, hogy motivált maradjon, hogy hosszú távon is a legtöbbet hozza ki az otthoni edzésből.


Nemcsak az elfoglalt szülők, hanem azok is, akik szeretik a magánéletet a testmozgás közben, értékelni fogják a lehetőséget, ha anélkül edzhetnek, hogy el kellene hagyniuk a házat. Az otthoni testmozgáshoz mindössze egy kis helyre, egy fitnesz szőnyegre, esetleg súlyzókra és legalább egy csipetnyi motivációra van szüksége. Értékelni fogja az edzőterembe utazás helyett megspórolt időt, valamint számos más előnyt is:

  • Nem fogja korlátozni az edzőterem nyitvatartási ideje – akkor tornázhat, amikor csak akar,
  • nem kell arra várnia, hogy gépek váljanak szabaddá, vagy hogy helyet szabadítsanak fel az órákon,
  • közönség nélkül formálhatja a testét, és kizárólag saját magára koncentrálhat,
  • pénzt takarít meg, amit kifizetne a csoportos órákra és a fitneszbérletre,
  • az edzést a hangulatához és az aktuális fitneszcéljaihoz igazíthatja.

Az otthoni edzés nem való mindenkinek

Igen, az otthoni edzés nem felel meg mindenkinek. Ha Ön is inkább csapatjátékos, és motiválja a környezetében lévő fitneszrajongók látványa, akkor valószínűleg belefárad majd a négy fal között egyedül végzett edzésbe. Ahhoz azonban, hogy az otthoni testmozgás hosszú távon is fenntartható legyen, olyan szokássá kell tennie, amelyet már alig vár. A napi rutinok azért nagyszerűek, mert automatizálja őket az ember, és nem kell kényszerítenie magát rájuk. A sztereotípia buktatója azonban az unalom és a kiégés. Hogyan alakítsunk ki tehát olyan edzésprogramot, amely magával ragad és nem enged el?

  1. Alakítson ki kellemes fitneszkörnyezetet

Nem mindenkinek van lehetősége arra, hogy kiürítsen otthon egy szobát, és felszerelje futópaddal, szobakerékpárral és súlyzókkal. Ez azonban egyáltalán nem számít. Bőven elég hozzá már egy kis sarok is, akár a nappaliban, akár a hálószobában, egy tornaszőnyeggel, egykezes eszközökkel, esetleg egy kis dísznövénnyel felszerelve.

  1. Tervezzen

Az intuitív testmozgás jó lehet, különösen akkor, ha sok felelősséget cipel a vállán, vagy ha egészségügyi problémákkal küzd, és soha nem tudja pontosan, hogyan fogja magát érezni   egy adott napon. Igyekezzen tehát legalább olyan napokat kijelölni, amikor időt szán a testmozgásra. A naplójába konkrét gyakorlatokat is betervezhet, de beiktathat futást vagy más olyan szabadtéri tevékenységeket is, amelyek örömmel töltik el.

  1. Váltogassa a tevékenységeket

A jóga rabjává vált? Fantasztikus. Megtalálta a kedvenc oktatóját a YouTube-on? Remek. Ha sikerült rátalálnia arra, ami igazán tetszik, az már fél győzelem. Ahogy már az elején is említettük – egy hosszú távú sztereotípia többet árthat az elménknek, mint amennyi örömet okoz. Ezért javasoljuk, hogy váltogassa az edzéstípusokat, vagy időnként próbáljon ki valami újat – a jógához vegye hozzá a pilatest, vagy szerezzen be új fitneszeszközöket. A klasszikus súlyzók vagy egy labda mellett próbálja ki például a kettlebellt vagy a súlyozott gumiszalagot. 

  1. Tegye magát boldoggá

A legjobb motiváció a testmozgásra természetesen a belső. Néha előfordulhat, hogy nincs kedve a testmozgáshoz, ráadásul a belső fegyelem is hirtelen szabadságra megy. Ilyenkor segíthet a rövid távú motiváció új fitneszruházat vagy étrend-kiegészítők formájában. Szerezzen magának örömöt egy új sportmelltartóval vagy varrás nélküli bugyival, amely kényelmesen tartja majd edzés közben.