Úgy érzi, nincs energiája? 7 tipp a tavaszi fáradtság leküzdésére

ápr. 26., 09:36

Odakint a tavasz első sugarai mosolyognak ránk, minden virágzik, Ön pedig mégsem érzi jól magát? Nem kell, hogy lelkiismeret-furdalása legyen, vagy hektoliternyi kávét öntenie magába – a legvalószínűbb ugyanis, hogy Önt is hatalmába kerítette a tavaszi fáradtság. Hogyan lehet a lehető leggyorsabban megszabadulni tőle, és új erőre kapni a tél után? Adunk néhány tanácsot.


Tavaszi fáradtság és tünetei

Télen a testünk takarékos üzemmódban működik. A napfény hiánya, a kevesebb mozgás, a zsíros és dúsabb ételek fogyasztására való hajlam jelentősen gyengíti szervezetünket, ami tavasszal fokozott fáradtságérzetet eredményezhet. Maga a fáradtság az egyik tünet, de fejfájás, izom- és ízületi fájdalom, illetve borongós hangulat is kísérheti. A szervezet hormonszintje megváltozik – hozzászokunk a melatonin (az alváshormon) csökkenéséhez és a szerotonin magasabb szintjéhez.

A tavaszi fáradtság idején, amely leggyakrabban márciusban és áprilisban jelentkezik, úgy érezheti, hogy semmit sem élvez, és legszívesebben csak heverne az ágyban. Ha ehhez még hozzájön a pollenallergia vagy a hirtelen hőmérsékletváltozás okozta megfázás is, akkor tényleg nincs miről beszélni. A tavaszi fáradtság bárkit érinthet, de a gyengébb immunrendszerű emberek fogékonyabbak rá. Hogyan lehet tehát a lehető leggyorsabban megszabadulni a tavaszi fáradtság tüneteitől, amelyek nem tarthatnak tovább 14 napnál, és újra felfedezni az élet elveszett szikráját?

  1. Igyon elegendő mennyiségű vizet!

A víz az élet elixírje. Tegyen róla, hogy naponta legalább 2 liter tiszta, cukrozatlan vizet elfogyaszt, ideális esetben pedig ennél valamivel többet is. A kiszáradás ugyanis a fáradtság és a fejfájás kiváltó oka.

  1. Könnyítse és frissítse fel étrendjét!

A tél után jólesik, ha nem csak könnyebb ruházatot, de könnyebb ételeket is választunk. A szervezet ilyenkor általában természetes módon kezd több zöldséget és friss ételt kívánni, amelyek a tavaszi méregtelenítés főszereplői is. Természetesen nem kell azonnal átállnia a zöldséglevekre. Egyszerűen csak egyen több salátát, hüvelyest, fehér húst, halat, magvakat és természetesen gyümölcsöt. Válasszon nem iparilag feldolgozott élelmiszereket, és próbáljon meg többnyire otthon főzni. A teste megtisztul egy kiváló minőségű, egészséges étrend által, a belei tehermentesülnek, belső rendszere pedig egészében véve újraindul.

  1. Építse be a fűszernövényeket, gyógynövényeket, étrend-kiegészítőket és teákat!

A minőségi és kiegyensúlyozott étrend csodákra képes, ami a szervezetet illeti. Néha azonban a vitaminok és más jótékony hatású anyagok pótlására, valamint a gyógynövények és étrend-kiegészítők hatásának kihasználására is szükség van. A vitaminkiegészítők közül a multivitamin, a C- és D-vitamin, a magnézium és a probiotikumok alkalmasak tavasszal. A gyógynövények közül pedig a ginzeng, a csalán, az orbáncfű vagy a citromfű ajánlott a tavaszi fáradtság ellen.

  1. Szánjon időt a testmozgásra!

A rendszeres testmozgás az egészséges életmód alfája és omegája,  kiváló gyógyír a szomorúságra vagy a fáradtságra is. A fizikai aktivitás ugyanis szerotonint és endorfinokat szabadít fel, amelyek a boldogságért és a jó hangulatért felelős hormonok. Akár edzőterembe megy, akár kerékpározni szeret, akár egy hosszú sétát tesz a természetben, nem csak az egészségének és a kondíciójának tesz vele jót, de energikusabbnak is érzi majd magát.

Tippünk: Próbálja ki DIM megerősített sportmelltartóinkat, és élvezze a maximális kényelmet sportolás közben.

  1. Próbálja ki a szervezete hideggel való edzését!

A szervezet hideggel való edzésének hatásairól sok helyről értesülhetett már. Ha eltekintünk attól a ténytől, hogy egy nagy trendről van szó, a hideg szervezetre kifejtett hatásában tényleg van valami. Erősíti az immunitást, segít enyhíteni a stresszt, gyorsítja a regenerálódást és növeli a fizikai teljesítményt. De hogyan is kezdjünk hozzá mindehhez? Fokozatosan. Először próbálkozzon enyhén hideg zuhanyokkal, majd idővel még hidegebbekkel. S amint úgy érzi, hogy szívesen megmártózna már akár egy hideg tó vagy folyó vizében is, egy tapasztalt kísérővel vágjon bele, aki megtanítja Önt a helyes lélegzési és gondolkodási technikákra.

  1. Alakítson ki rendszeres ütemtervet!

A szervezet bizonyos bioritmusok szerint működik – ha minden nap ugyanabban az időben fekszünk le, megszokja és alkalmazkodik hozzá. Az óra átállítása, a késő estig való fennmaradás vagy számítógépezés összezavarja a belső óránkat, és kimerültnek vagy ingerlékenynek érezzük magunkat. Próbáljon egyforma napi rendszert kialakítani. Ideális esetben minden nap hasonló időpontban feküdjön le és keljen fel. Legalább két órával lefekvés előtt érdemes lekapcsolni a villanyt, és csak gyertyafénnyel világítani, hogy a szervezet felkészülhessen az alvásra.

  1. Korlátozza a kávé és más stimulánsok fogyasztását!

Az energiahiány és a rossz hangulat gyakran csábít arra, hogy egy gyors löketet alkalmazzon, kávé vagy energiaitalok formájában. Napi néhány csésze kávé határozottan rendben van, de a csupán stimulánsoktól való működés önmagában nem annyira. A pillanatnyi energialöket hamarosan elmúlik, és még nagyobb fáradtság veszi kezdetét. Legközelebb, amikor napközben energiára van szüksége, válassza a zöld teát vagy a matchát, amelyek segítenek a szervezet méregtelenítésében, energetizáló hatásuk pedig tovább tart.