Egyszerű tippek az immunitás erősítésére és a fittség megőrzésére ősszel

okt. 23., 12:00

A minden színében pompázó természet, a reggeli köd és a fahéjas almáspite illatával teli konyha. Már-már festői őszi idill – már ha nem zavarja meg néhány bacilus. Járjon utána, hogyan tudná erősíteni szervezete védekező képességét, hogy felfegyverezze az elkövetkező náthás időszakra.



unsplash.com

Hogyan erősíthetjük az immunitásunkat természetes módon?

Nem csak ősszel és télen kell gondoskodnunk a testünkről. Sajnos a csökkenő hőmérséklet és a tény, hogy egyre több időt töltünk zárt, légkondicionált helyiségekben, a vírusok javát szolgálja. Elég egy kis idő, és máris megfázunk, köhögünk és vírusokat kapunk, ami elég kellemetlenné teheti a normál működésünket. A konkrét kezeléssel kapcsolatban célszerű orvoshoz fordulni, de a megelőzést életmódunkkal is támogathatjuk.

Soroljon be az étrendjébe immunitást támogató élelmiszereket

Talán nem meglepő, hogy a vitaminokkal és jótékony anyagokkal teli, kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen az egészséges szervezethez. Vegyen fel minél több feldolgozatlan élelmiszert az étrendjébe, például zöldségeket, gyümölcsöket, gabonaféléket, hüvelyeseket vagy dióféléket.

Különösen a C-vitamin lesz a harcostársa – megtalálható például a következőkben:

  • citrusfélék,
  • csipkebogyó és homoktövis,
  • kiwi,
  • bogyós gyümölcsök,
  • paprika.

Előzze meg étkezéssel a D-vitaminhiányt, amely többek között fáradtságot és gyengeséget okozhat:

  • hal (lazac, tonhal),
  • tejtermékek,
  • gomba.

Az úgynevezett gyulladáscsökkentő élelmiszerek közé tartozik a gyömbér, a fokhagyma, a torma, a fahéj, a kurkuma és a chili. Egészségét táplálék-kiegészítőkkel, például probiotikumokkal, chlorellával vagy cinkkel is támogathatja.

 Mozogjon sokat és tartózkodjon a szabadban

Valószínűleg már milliószor hallott a testmozgás előnyeiről. Van is benne logika – egy erős test erősebb helyzetben van az influenza és más vírusos betegségek elleni küzdelemben. Ha nem igazán szeret sportolni, legalább sétáljon rendszeresen a természetben, mert az is számít.

Olvassa el 6 tippünket a sporttevékenységekre, amelyek végre Önt is magukkal ragadják.

Az Easy Bra melltartóban komfortosan érzi majd magát jóga, séta és könnyű otthoni nyújtás közben.

Szánjon időt saját magára

Az ősz gyakran hektikus, még a munka terén is, a nyári szünetből származó energiatartalékok pedig villámgyorsan eltűnnek. Lássuk be – egy fáradt test és egy túlterhelt elme biztosan nem jelent jót, és táptalaját képezi a baktériumoknak. Szánjon tehát rendszeresen időt magára, és ha úgy érzi, hogy a terhelés túl sok, álljon le. Engedélyezze magának a pihenést – az őszt mintha csak erre teremtették volna

A gyógyteák (homoktövis, csipkebogyó vagy echinacea) és az illatos illóolajok a diffúzorba vagy az aromalámpába téve kellemesebbé teszik otthonát. A teafaolaj, a menta vagy a rozmaring pedig fertőtlenítő hatásáról ismert.